Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szinyei Merse Pál, a modern magyar festészet úttörője és iskolateremtő képviselője. Művészetében éppúgy megfigyelhető a plein-air festészet friss, üde színvilága, mint az impresszionizmus könnyed és keresetlen eleganciája. Az 1890-es évektől fogva nemzedékek tekintették őt mesterüknek. Semmi nem gyakorolt olyan nagy hatást a modern magyar festészetre, mint Szinyei Merse Pál művészete.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szinyei Merse Pál megnevezéssel 10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki a kettős évforduló alkalmából. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérméket Szanyi Borbála szobrászművész tervezte.

Léghajó az előoldalon

Az emlékérmék mindkét oldala Szinyei Merse Pál egy-egy műalkotását, illetve azok részletét idézi meg. Az előoldal központi motívuma Szinyei Merse Pál egyik legeredetibb képötletén alapul. Az 1882-es Léghajó című festményének egyszerűen megformált gömbmotívuma, illetve a levegőbe emelkedő ember képe akár a művészi szabadság és a gondolatok szárnyalásának szimbólumaként is felfogható.

A tematikai oldalon Szinyei Merse Pál 1897-es Önarckép bőrkabátban című festményének érmére adaptált ábrázolása szerepel. A motívumválasztás elősegíti az érmék ismeretterjesztő szerepének érvényesülését, hiszen a festő portréja kevéssé ismert.

Mindkét emlékérme átmérője 37 mm, szélük recézett. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz és nikkel ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm. Az ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készült.