Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az érmék képi megjelenéséről február 1-22. között közönségszavazást tartott az MNB. A szavazáson résztvevő öt pályázati anyagra összesen 77 525 szavazat érkezett a jegybank weboldalán. A legtöbb (21 279) szavazatot elnyerő pályázati anyagot Gyuró Mónika készítette. A nyertes pályázat fókuszában a forint kibocsátója, a jegybank központi épületének ábrázolása jelenik meg - adta hírül az MNB.

Az 5 forintos forgalmi érme hat változata jön ki egyszerre úgy, hogy az érmék tematikus oldala a FORINT szó egy-egy betűjét jeleníti meg. A pályázatra meghívott tervezők feladata olyan pályázati anyag készítése volt, melynek mind a hat eleme egységes képet nyújt, azonban külön-külön is értelmezhető, továbbá kritérium volt az is, hogy az érméken szereplő kiemelt betűkből a FORINT szó összeolvasható legyen.

A nyertes pályamű mind a hat elemén a Magyar Nemzeti Bank épületének egy-egy részlete látható, melyek megfelelő sorrendbe helyezve, együttesen az épület perspektivikus képét mutatják. A hat féle érmekompozíció részét képezik a FORINT szó egyes betűi, melyek egyedi betűtípusa az évfordulóra emlékezve az 1946-ban megjelent forintérmék alapján került ábrázolásra. A hat érme mindegyikén megjelenik a "75 ÉVES FORINT" felirat, a kibocsátás helyét jelölő "MAGYARORSZÁG" felirat, valamint a kibocsátás idejére utaló "2021" évszám is.

A jubileumi 5 forintos forgalmi érméket 2021. augusztus 1-jén tervezi kibocsátani a jegybank különlegesen magas példányszámban. Annak érdekében, hogy a kibocsátásra kerülő forgalmi célú emlékérmék minél több állampolgárhoz eljuthassanak, betűnként 2-2 millió, azaz összesen 12 millió darab érmét tervez a Magyar Nemzeti Bank forgalomba hozni. A különleges emlékváltozatok a kibocsátást követően, a készpénzforgalmi igényekhez igazodóan, fokozatosan kerülnek majd a forgalomba.