Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacmonitoring tevékenysége során, illetve az ügyfelek bejelentései alapján észlelte, hogy - többek között a koronavírus-járvány nyomán megnőtt internetes forgalom következményeként - megszaporodtak a jogosulatlan vagy/és csalásgyanús befektetési tevékenységet reklámozó hirdetések.

A jogsértések megelőzése, a befektetők érdekének védelme és a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében ezért az MNB internetes tájékoztató kampányt indított. Ennek részeként a magyarországi ügyfelek által leggyakrabban használt, legnépszerűbb keresőportálon a továbbiakban az egyes jogosulatlan tevékenységhez köthető - egyelőre pl. az "extra kamat", "magas hozam" kifejezésekre vonatkozó, de természetesen folyamatosan a legújabb gyanús tevékenységekhez is igazított - kulcsszavas keresések esetében az MNB honlapján elérhető figyelmeztetések, illetve további pénzügyi ismeretterjesztő jegybanki tartalmak fognak előresorolva megjelenni - vélhetően a jogosulatlan szolgáltatók hirdetéseihez egészen közel - a találati listákon.

Az MNB emellett folyamatosan naprakészen tartja honlapjának a jogosulatlan szolgáltatók kiszűrését segítő és további, a témához kötődő információkat nyújtó "Figyelmeztetések" aloldalát is, hogy a befektetési szerződés megkötése előtt az ügyfelek egy gombnyomással ellenőrizni tudják, hogy az adott szolgáltató vagy magánszemély rendelkezik-e pénzügyi felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval.

A honlapon külön lekérdezhetők a hazai, illetve külföldi jegybankok, pénzügyi felügyeletek már ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló "feketelisták". A jegybank emellett részletesen bemutatja az MNB által nem felügyelt, s olykor az ügyfelekkel szembeni visszaélésre használt eszközöket, így a befektetési arannyal, karbon kredittel, nyereségrészesedési joggal és az ICO-val kapcsolatos ügyletek főbb jellemzőit. A tájékoztatók részletesen ismertetik, hogy az ügyfelek miképp előzhetik meg, hogy jogosulatlan szolgáltatók áldozataivá váljanak.

Mint emlékezetes, a jegybank legutóbb idén májusban hívta fel a figyelmet, hogy a vírusveszély miatt otthonról online dolgozó több munkavállaló és az alacsony betéti kamatok miatt aktívabbá válhatnak az engedély nélküli internetes befektetési - sokszor piramisjátékot folytató - szolgáltatók, magánszemélyek. A jegybank emellett csak idén ezidáig mintegy 1,3 milliárd forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jogosulatlan szolgáltatókra, magánszemélyekre és számos büntetőfeljelentést tett a jogsértő cselekmények miatt.