MNB-s források: nagyobb a lejtmenet Magyarországon, alig maradt eszköz

Magyarország felépülése a koronavírus-járványból valószínűleg a vártnál lassabban megy végbe - mondta két jegybanki forrás a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az MNB gazdaságélénkítő eszközei végesek, és már most szinte a határokon vannak.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 5. szombat, 10:43
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Semmissé váltak azok a remények, hogy V-alakú, vagyis gyors lesz a magyar gazdaság helyreállása a koronavírus-járvány nyomában kialakult gazdasági válság után. Miután a második negyedéves adatokból is az látszik, hogy 13,6 százalékkal zsugorodott a magyar GDP, ami egész Kelet-Európa legrosszabb adata, és kétszer gyengébb teljesítmény, mint amit az MNB még júniusban még jelzett - kezdi cikkét a Reuters, amelynek két jegybanki forrás is azt mondta, hogy bár még egy optimista, gyors fellendülésre számított GDP-előrejelzést tettek közzé, ennek felülvizsgálata már zajlik a központi bankban.

A Magyar Nemzeti Bank júniusban és júliusban együttesen 30 bázisponttal 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot, fenntartva a 2020-as 0,3 százalékos növekedésre vonatkozó előrejelzését. Ehhez képest a hírügynökség felmérése szerint a közgazdászok 4-5 százalékos csökkenést prognosztizáltak.

A bank optimista előrejelzése és a gyors fellendülés reményei két kulcsfontosságú feltételezésen nyugodtak, miszerint az állami beruházások enyhítik a gazdasági válságot, valamint, hogy elkerülhető a világjárvány második hulláma - közölték a Reuters forrásai, akik szerint most már látszik, hogy egyik sem úgy alakul, mint várták a Matolcsy György vezette központi bankban.

"Feltételeztük, hogy a beruházások, különösen az állami beruházások beindulnak, de a második negyedév valójában nyomorúságosan alakult" - mondta az egyik forrás. "Megérzésem szerint ebben az évben 5-7 százalékos visszaesés lehet, de az új előrejelzés még csak most készül" - tette hozzá a nyilatkozó, aki szerint így a V-forma helyett inkább a Nike logójához hasonló pipa alakú feltápászkodás jöhet majd a gazdaságban.

A Reuters megkereste a Magyar Nemzeti Bankot is, hogy kommentálják a kiszivárgott véleményeket, de a vonatkozó kérdésre a jegybank sajtóirodája nem volt hajlandó válaszolni, csak a Monetáris Tanács legutóbbi jegyzőkönyvét küldték el.

A második hullám már itt van

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki szokásos rádióinterjúját is megemlíti a portál, amelyben arról beszélt, hogy Magyarországnak további lépéseket kell tennie a gazdaság beindítása érdekében. A kormány már eddig is több százmilliárd forintot költött ebben az évben a munkahelyvédelmi programra és orvosi felszerelésekre, és további lehetséges intézkedéseket jelölt meg, amelyek a költségvetési hiányt a GDP 7-9 százalékára lökhetik fel.

Pénteken Magyarország 459 új koronavírus-esetet regisztrált, szombaton újabb 510 fő betegedett meg, ami a legmagasabb napi összesítés a világjárvány kitörése óta. Tehát a második hullám már itt is van.

Az MNB kapcsán a Reuters arról ír, hogy 1000 milliárd forintos kvantitatív lazító programot kezdett, valamint elindítottak egy 450 milliárd forintos vállalati kötvényvásárlási programot a nagyobb vállalkozások megsegítésére.

"Jelenlegi ismereteink alapján nagyjából a [mozgásterünk] határán vagyunk" - mondta a Reutersnek egy második forrás, amikor a bank mozgásteréről kérdezték. "A QE program folyamatosan zajlik, miközben az olcsó hitelek rendszerében továbbra is bőséges finanszírozás áll rendelkezésre." A legutóbbi összesítés alapján a vállalatok 467 milliárd forintos finanszírozást kaptak a rendszerből, sokan a korábbi, drágább hitelek refinanszírozását választották.

"A jegybanknak van tere a hitelprogramok méretének növelésére, de mire jó, ha még a jelenlegi keretösszeget sem merítették ki? A kereslet nagyon óvatosan növekszik, és a bankok is konzervatívabbak" - jelezte aggályait a jegybanki nyilatkozó a hírügynökségnek.

A jegybank kizárta az alapkamat további csökkentését, és egy forrás szerint az esetleges kamatvágás már "abszolút tabu" kategóriába került. Mozgástér erre tehát nincsen, miközben korlátozza a lehetséges lépéseket a magas infláció, amely augusztusban a jegybank 2-4 százalékos céltartományának csúcsán ragadt meg.

"A következő év még mindig nehéz lesz, és nem tudhatjuk, mit hoz a második hullám, meddig fog tartani" - mondta egy forrás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.09.05 21:54

Optimista álomból keserű az ébredés.
"állami beruházások enyhítik a gazdasági válságot"
Az állami beruházásokkal az a baj, hogy egy stadion építés csak egyszeri alkalommal tesz hozzá valamit a GDP-hez. Olyan beruházásokra lenne szükség amik utána folyamatosan hoznak létre újabb munkahelyeket és újabb beruházásokat generálnak. A stadionok nem ilyenek. Ahogyan most a turizmusba pénzt szivattyúzni is egyenlő az ablakon kidobott pénzel.
Az orvosi műszervásárlás ezen az áron is ablakon kidobott pénz volt. A kórházellátó még elfogadható áron szerzett be gépeket, de fürkésző-portyázó csapat munkáját nehéz értelmesnek és hasznosnak minősíteni.
A 450Mrd-os kötvényvásárlás is arra szolgált többségében, hogy a NERtárs cégeket friss forráshoz juttassák, mert piaci alapon a magas eladósodottság miatt a bankoktól már nem tudtak hitelhez jutni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.09.05 18:47

Na igen....
A jegybanki eszközök arra valók, hogy válság idején fel lehessen használni az ország védelmében. Lehet ez pénzügyi vagy egyéb válság, de akár külső támadás a saját fizetőeszköz ellen. Illetve ez import valutaszükségleteit biztosítsa.

A nyugodt időben viszont a normális országok feltöltik a jegybanki készleteket készülve a rosszabb időkre.

Nálunk nem így volt. A Kuszaszemű szórta a pénzt a békeidőben is, mint bolond molnár a lisztet. Jutott még a saját rokonainak is, meg a pénzlopásra létrehozott alapítványokra, meg luxuszongorára, festményekre, luxushegedűre és egyéb hülyeségekre.

Mindenki tapsolt a devizahitelek leépítésének, amivel nem is lenne baj, csak ilyen gyorsan ez csak úgy mehetett, hogy az MNB valutatartalékait élték fel nagyon gyorsan. Mondván : nem kell ekkora tartalék. Most jól jönne, ha lenne.

Hát most itt a válság és letolt gatyában állunk a pöcegödör kellős közepén és a miskulancia lassan a nyakunkig ér. A forint meg lassan kevesebbet ér a szaros WC papírnál. Nincs más, mint a pénznyomtatás és a forint további rontása.

És az EU-ból jövő pénz is rekord alacsony Euróban, alig 2 /3 a csatlakozáskori összegnek ( akkor a 7 évre 30 milliárd Eurót kaptunk, most alig 21 milliárd lesz a következő 7 évre...ennyit a pukkadt vajda nagy győzelméről ). Persze forintba több, csak a forint lófaszt se ér azóta.....

Nagy is a csend, a Kuszaszemű lapít, mint szar a fűben, nincsenek hetente tartott győzelmi bejelentések, önfényező előadások. Most kussol.....XDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html