Csapongó magyar inflációt vár az MNB

A 3 százalékos inflációs cél 2022-re állhat be, addig változékony maradhat az árazás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint. A jegybank egyelőre nem változtat a kamatfeltételeken, de kész lépni, ha arra szüksége lenne.
Rácz Gergő, 2021. február 23. kedd, 15:42
Fotó: Napi.hu

Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására - kommentálta februári kamatdöntését az MNB. A monetáris tanács a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatfeltételeken. Egyben megerősítette: ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn.

A közlés szerint az MNB a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett, ezért a monetáris tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait.

Januárban az éves összevetésben számított infláció 2,7, a maginfláció 4,2, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,5 százalék volt, szemben a jegybank 3 százalékos középtávú inflációs céljával. Az előző hónaphoz képest az infláció nem változott, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal emelkedett. Ennek hátterében döntően az alkohol és dohánytermékek januári jövedékiadó-emelése állt.

Az MNB úgy látja, összességében az infláció 2021-ben a 3,5-3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a jegybanki cél körül alakul. A járványhelyzet időbeli lefutása és a gazdaság várható helyreállása a továbbiakban is változékony árazási mintázatokat eredményezhet, ezért a tartósabb inflációs hatások megítélésében a szokásosnál is nagyobb óvatosság indokolt - közölte a tanács, megerősítve az előzetes piaci várakozásokat.

A monetáris tanács megítélése szerint változatlanul a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödése jelenti a legnagyobb kockázatot az inflációs kilátások szempontjából. Az MNB egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan globális piaci környezet az inflációs kockázatok emelkedését okozza.

A hozamszintek biztosítása érdekében az MNB továbbra is aktívan jelen lesz a piacon, március végén - az előző negyedévekhez hasonlóan - ismét eurólikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart. Az aktív piaci jelenléttel az MNB tompítja a nemzetközi swappiaci feszültségek hazai begyűrűzését, hozzájárulva a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez és ezen keresztül az árstabilitás fenntartásához.

A kamatdöntés látványosabb elmozdulást nem hozott a forintárfolyamban, 359 körüli szinteken zajlott a kereskedés az euróval szemben a közlemény megjelenését követően.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brennus, 2021.02.24 10:40

Az MNB úgy látja, összességében az infláció 2021-ben a 3,5-3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a jegybanki cél körül alakul. :
Ezt nevezik manapság csapongó inflációnak.

fogyasztóiár-index:
2005 3,6
2006 3,9
2007 8
2008 6,1
2009 4,2
2010 4,9
Akkor azt a szabad sajtó munkatársai nem nevezték csapongónak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2021.02.24 01:00

kuszaszem az észteket is példának tekinti...

Ugyan nem a jegybanki működés terén, mert akkor az alapítványocskáknak vége lenne...

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html