Az infláció csökkenését várja a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ami továbbra is az óvatosságra koncentrál a döntéshozatalban derül ki a monetáris tanács augusztusi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvéből.

A korábbi iránymutatáshoz mérten kevés új információval szolgáló leirat szerint a tartósabb inflációs tendenciák esetében a lefelé mutató kockázatok erősödtek, amelyek mértékének megítéléséhez a második félévben beérkező adatok meghatározóak. A tanács szerint ezek közül kiemelten fontos a lassuló európai dezinflációs hatások begyűrűzése, a globálisan meghatározó jegybankok monetáris politikájának változása, az új lakossági állampapír megtakarításokra gyakorolt hatása, valamint az anticiklikus fiskális politika gazdasági következményei.

A tanács augusztusban is egyhangúan szavazott a feltételek változatlanul hagyása mellett, és megerősítette, hogy a további lépések szükségességét az inflációs kilátások jövőbeni alakulása fogja meghatározni.

Az MNB idén bevezetett gyakorlata szerint a negyedévente megjelenő inflációs jelentés megjelenésekor vizsgálja felül a helyzetet, ez szeptemberben esedékes. A nemzetközi folyamatok, leginkább a nagy jegybankok várható lazító intézkedései kedvezőek az MNB-re nézve, jó eséllyel ez is megtámogatja a monetáris tanácsot, hogy ne változtasson a feltételeken.