MNB-kamatvágás: kis vágás után óvatos politika

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa mai ülésén 50 bázisponttal 9,50 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az elemzők 50-75 bázispontot vártak, az állampapírpiac 100 bázispontot árazott be. A jegybank az egyensúlyi kockázatokra figyelmeztet, s óvatos kamatpolitikát ígér.
NAPI Online, 2004. december 20. hétfő, 16:39
Fotó:

A döntéshez kiadott jegybanki közlemény szerint kamatcsökkentést elsősorban az infláció szempontjából meghatározó folyamatok kedvező alakulása tette lehetővé. A Monetáris Tanács megítélése szerint az infláció csökkenése a jövőben is folytatódni fog, amit megerősít a versenyszféra béremelkedésének októberben tapasztalt lassulása. A pozitív inflációs kilátások mellett a kedvező globális befektetői környezet és a belföldi befektetők növekvő állampapír-kereslete is segítette a kamat csökkentését.

A harmadik negyedéves GDP adatok a növekedés fokozatos lassulását mutatták. A növekedési ütem csökkenését keresleti oldalról a lakossági fogyasztás, kínálati oldalról a vállalati kibocsátás harmadik negyedéves lassulása okozta.

A jelentős mértékű külső egyensúlytalanság és az ország külső eladósodottságának folytatódó növekedése továbbra is a magyar gazdaság növekedését és inflációs pályáját leginkább befolyásoló kockázati tényező. Az infláció csökkenése terén elért eredményeket a gazdaság külső egyensúlytalanságának mérséklésével lehet tartóssá tenni, amihez az államháztartás hiányának számottevő mértékű csökkentésére van szükség. A nemzetközi befektetői környezet továbbra is kedvező, a befektetők kockázatosabb befektetési lehetőségek iránti kereslete historikus összehasonlításban is magas, ami megkönnyíti a magas folyó fizetési mérleg hiány finanszírozását. A kedvező külső környezet esetleges megváltozása azonban tovább súlyosbíthatja az egyensúlyi problémákat.

Mindezek miatt a Monetáris Tanács kamatpolitikáját továbbra is az óvatosság fogja jellemezni- szögezi le a dokumentum.

HOZZÁSZÓLÁSOK