A hosszú lejáratú hozamokra ható jegybanki programok hatékonyságának növelése érdekében a monetáris tanács október 6-án az állampapír-vásárlási program egyes paramétereinek megváltoztatásáról döntött - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A lépéssel lehetővé válik, hogy a jegybank fokozza vásárlásait, a jövőben az egyes értékpapír-sorozatok esetében a megvásárolható mennyiség a korábbi 33 százalékról 50 százalékra változik.

Továbbá a megvásárolható eszközök köre kibővül az állami készfizető kezesség mellett kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokkal, az állampapír-vásárlásokkal megegyező paraméterek mellett.

A közlemény szerint az új finomhangoló lépések bevezetése mellett a jelenlegi, gyorsan változó környezetben a jegybank heti vásárlásainak összegét rugalmasan alakítja, a vásárlásokat a hosszabb futamidőkre fókuszálva.

A vásárlások rendszeres heti aukciók és aukción kívüli vásárlások keretében is történhetnek.

A közlemény megerősítette, hogy a monetáris tanács továbbra is aktívan fogja használni az eszközvásárlási lehetőségeket.

Az MNB korábbi döntésének megfelelően a program indulásához képest számított 1000 milliárd forintos állománynövekedésnél technikai felülvizsgálatot hajt végre.

Az MNB közvetlen állampapír-vásárlások keretében, valamint fedezett hiteleszközén keresztül eddig már mintegy 2300 milliárd forintnyi (a GDP közel 5 százalékát kitevő) forrást biztosított, amivel leginkább az állampapírpiaci hozamgörbe középső és hosszú szakaszát támogatta.

Utóbbi eszköz nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bankrendszer piaci forint állampapír-állománya közel 1800 milliárd forinttal (a GDP 3,8 százalékával) nőtt. Az MNB által alkalmazott monetáris politikai megközelítés a hozamgörbe laposodásának irányába hat.