Senki sem figyel Matolcsy "birodalmára"

Ismét felügyelet nélkül maradt a Magyar Nemzeti Bank miután lejárt felügyelőbizottságának mandátuma és a parlament nem siet kinevezni az új ellenőrző testületet.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 7. kedd, 09:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Nem először fordul elő az elmúlt nyolc évben, hogy a Matolcsy György felségterületének számító Magyar Nemzeti Bank (MNB) külső, kvázi tulajdonosi kontroll nélkül működik - derül ki a Zoom cikkéből. A felügyelőbizottság (fb) mandátuma május 8-án az új parlament megalakulásával megszűnt.

Az MNB mindenkori felügyelőbizottságát részben a parlament kormánytöbbsége választja meg, másrészt maga a kormány nevezi ki. A hattagú testületbe négy tagot a parlament (kvázi a Fidesz-frakció), két tagot pedig a nemzetgazdasági/pénzügyminiszter jelöl.

A helyzet jogilag aggályos - hívja fel a figyelmet a leköszönt testület május végén benyújtott parlamenti beszámolójában, hiszen a tulajdonos magyar államnak nincs semmilyen rálátása a jegybank működésére. Például felügyelőbizottsági döntés nélkül a jegybank beszámolóját sem lehet elfogadni. Legutóbb 2015-ben, a jelenlegi felügyelőbizottság megválasztása előtt volt hasonló helyzet, akkor bő egy éven keresztül működött felügyelet nélkül a jegybank,

Jó buli

Az fb-tagok megválasztására leghamarabb szeptember végén, október elején, az őszi ülésszak kezdetén lesz lehetősége a Tisztelt Háznak - az MNB így legalább négy hónapig törvényes felügyelet nélkül működik. A MNB felügyelőbizottságának mandátuma kötött, csak az MNB gazdálkodását ellenőrizheti - a monetáris politikával kapcsolatban semmilyen felhatalmazása nincs -, így garantálható a jegybank függetlensége.

A felügyelőbizottság nem feszegette a jegybank kényes ügyeit, így például a mintegy 250 milliárd forint felett diszponáló jegybanki alapítványok működését. Ugyanakkor a különféle civil szervezeteknek szétosztogatott 3 milliárd forintra rúgó támogatásokat sokallták, és az összeg csökkentést javasolták a "nemzetközileg elfogadható szintre". Ugyancsak nem emeltek kifogást Matolcsy György másik projektje, a nemzetközi irodahálózat kialakítása ellen.

Az MNB felügyelőbizottságában tagnak lenni jó buli, hisz a testület havonta egyszer ülésezik, így a felkészülésre szánt 2-3 munkanappal együtt is meg lehet úszni a hónapot 3-4 munkanappal. Voltak persze tagok, akik egyszerre több vizsgálatot vezettek, míg mások egyet sem. Ezért a munkáért Papcsák Ferenc elnök havi 3,5 millió bruttó fizetést kapott, míg a mezei tagok havi 3-3 millió forintot vehettek fel.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2018.08.07 11:58

Hogy-hogy senki?
Orbán Viktor talán senki?
A fő tulajdonos nagyon is figyel.
Az engedélye nélkül senki nem lophat.
Lopni csak nemzetileg szabad, a nemzet érdekében.
Ezt a kétharmad szentesíti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wizes, 2018.08.07 10:28

Nem csak kuszaszemre, hanem a felcsuti székháztolvaj gazdagodására sem figyel senki!
MO történelmében nem volt olyan, hogy az ország politikai vezetője gazdagodjon, pláne, hogy
szegénylegényből kb 20 év alatt az ország egyik leggazdagabbja legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html