Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mátyás király emlékév tiszteletére az MNB különlegesen nagy méretű ezüst és színesfém emlékérmét bocsát ki 20, illetve 2 ezer forint névértékkel. Az érmék motívumválasztásukkal Mátyás uralkodását komplexen mutatják be.

Az előlap központi motívuma a bautzeni Mátyás dombormű részletét jeleníti meg, melyet bizonyítottan Mátyás király maga is látott, és - bár eltér a közismert Mátyás-arcképtől -, hitelesen ábrázolja Mátyást fegyverzetben és uralkodói attribútumokkal (jobbjában jogar, baljában országalma, feje felett korona) - közölte a jegybank.

A felvilágosult uralkodó a művészet és tudomány fejlődését is fontosnak tartotta, rajongott a könyvekért. A királyi palotában vélhetően 2000 kézzel írott kódexet őriztek, ami vetekedett a Vatikáni könyvtár állományával. Épp ezért az alsó vízszintes képmező fő motívuma Mátyás egyik corvinájának ornamentikus, címeres részlete, mely finoman utal az uralkodó tudományok és művészetek iránti elköteleződésére. A címerábrázolás alatt található az emlékérmét tervező Soltra E. Tamás szobrász- és éremművész mesterjegye.

Mindkét emlékérme átmérője 52,5 milliméter, széle recézett. A 20 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 2 ezer forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. A 77,76 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 76,5 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5 ezer darab készíthető belőlük.

Az emlékérmék hátlapja Mátyás hadsereg-szervezésben elért eredményeire, az államügyekben való szerepvállalására és pénzügyi reformjára is utal. A hátlap alsó harmadát szintén egy hiteles forrás, Mátyás trónkárpitjából készült miseruha részlete díszíti, középpontjában gótikus sisak- és vértezetrészlet-ábrázolással, mely Mátyás hadvezéri, hadsereg-szervezői teljesítményét jelképezi. Mátyás volt az első a magyar uralkodók sorában, aki állandóan fegyverben tartott zsoldossereget szervezett a jelentősen megnövelt királyi jövedelmekből.

Mátyás volt az első olyan uralkodónk, akinek kézjegye a hivatalos okleveleken nagy számban fennmaradt. Az államügyekben erős szerepet vállaló uralkodó kalligrafikus kézjegye az emlékérme hátlapján is szerepel.

A hátlap felső részén - mintegy érme az érmén - Hunyadi Mátyás aranyforintja jelenik meg, utalva az uralkodó által bevezetett pénzreformra, és az aranyforintok érmeképét hosszú időre meghatározó érmeképi újításra, a Madonna-ábrázolás bevezetésére.

A középkori verettől balra az 1443,-58 és -90 évszámok jelennek meg Mátyás születésének, trónra lépésének és halálozásának évszámával, kiemelve az évezredre és századra utaló első két számjegyet. A verettől jobbra az emlékévre is utaló 2018 verési évszám olvasható, alatta a BP. verdejel látható. A verési évszám 0 számjegye gyűrűt formál, amit egy holló, a Hunyadi-család címerállata tart a csőrében.

(Olvasta már? Itt az új tízezres forintérme!)