A magyarországi bankok - illetve biztosítók, tőkepiaci szereplők stb. - külföldi leányvállalatai, fióktelepei, határon átnyúló szolgáltatásai számának bővülésével párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank az adott országok jegybankjaival, pénzügyi felügyeleteivel kötött együttműködési megállapodásokkal erősíti felügyelési keretrendszerét. Ezt bővítendő, a jegybank a együttműködési megállapodást írt alá a Moldovai Nemzeti Bankkal (BNM).

Napirenden van hasonló dokumentum előkészítése az albán pénzügyi felügyelettel. Ezen túl már hosszabb ideje érvényben van többek közt az orosz, ukrán, montenegrói, szerbiai, kazah nemzeti bankokkal és számos más hatósággal kötött együttműködési megállapodás, sőt a brexit nyomán tavaly az MNB a brit pénzügyi felügyeleti hatóságokkal is aláírt ilyen dokumentumot. Az Európai Unió (EU) tagállamainál nincs szükség hasonlókra, hiszen itt a kétoldalú és multilaterális felügyeleti együttműködést az uniós szintű jogszabályok (rendeletek, illetve a magyar jogrendbe átvett irányelvek) szabályozzák.

Az MNB hatékonyabb nemzetközi felügyelési és monitoring tevékenysége a hazai székhelyű, ám külföldi csoporttagokkal rendelkező hitelintézetek, egyéb pénzügyi intézmények biztonságos működését is erősíti.

Az együttműködési megállapodások révén az MNB az adott állam felügyeleti hatóságával hatékonyan, koordináltan, biztonságos cserélhet felügyelési információkat, adatokat (a piaci szereplők esetleges jogsértése, rendkívüli helyzetek kezelése esetében életbevágó lehet ezek gyors közlése a partner felügyeleti hatósággal). Így akár helyszíni ellenőrzéseket is tarthatnak a magyar jegybank emberei külföldön.