A törlesztési moratórium nagy előnye, hogy nem csak átmeneti könnyebbséget ad az ügyfeleknek a - sokuknak a vírus miatti munkahelyi/családi változások nyomán a mentőövet jelentő - 9 hónapnyi törlesztési stoppal, de utána is garantálja a kiszámítható törlesztőrészletet. A moratórium miatt ugyanis 2021-től senkinek nem nőhet a havi törlesztője, kivéve azoknak a változó kamatozású hitelt törlesztőknek, akinél kamatforduló volt. Ennek a növekedésnek viszont nincs köze a moratóriumhoz - írta az MNB közleményében.

A fizetési stop alatti időszakban felgyűlő kamatokat nem csapják a tőketartozáshoz, vagyis nem lesz kamatos kamat. A kamatok teljesítésére az ügyfél hitelének futamideje hosszabbodik meg automatikusan, de úgy, hogy az önmagában nem jelent növekvő havi terhet, és a moratórium végén előre látható a lefutása.

Öt hónappal nyúlik meg a futamidő tízéves hitelnél

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint még egy jelentős, 10 millió forint tőketartozású, 4,5 százalékos THM-es, 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitelnél is csak 5 hónappal nyúlik meg a futamidő a kamatok teljesítésére. Cserébe az ügyfél a veszélyhelyzetben kap azonnali segítséget úgy, hogy 70 ezer forint előnye lesz amiatt, mert pénzét a törlesztés helyett most másra tudja használni, vagy nem kell például feltörni a megtakarításait sem.

A törlesztési moratórium igénybevétele (vagy éppen a fizetés folytatása) ráadásul nem egyszeri, visszavonhatatlan döntés. A moratóriumot idén év végéig bármikor választhatja az ügyfél, ha élethelyzete kedvezőtlenebbé fordulna. Más teendő nincs, mint egyszerűen nem fizetni tovább a hitelt, a törlesztés felfüggesztése ugyanis jelzés erről a banknak, de - különösen, ha csoportos beszedési megbízással történik a törlesztők levonása - érdemes tájékoztatni is a hitelnyújtót, hogy nehogy levonja a következő részletet.

Ugyanígy bármikor lehetőség van folytatni az abbahagyott törlesztést is, ezt viszont - ha a bank csoportos beszedéssel emeli le a törlesztőrészletet - mindenképp jelezni kell hitelintézetnek.