Matolcsy György keményen bírálja a kormányt

Matolcsy György, az MNB elnöke gondosan becsomagolva ugyan, de határozott kritikát fogalmaz meg a kormány jelenlegi gazdaságpolitikájával, illetve oktatási és egészségügyi szakpolitikájával szemben.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 6. kedd, 16:38
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk... - ősi mexikói mondás. Ezzel az idézettel indítja a Növekedés.hu-n megjelent cikkét Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Az idézetet a cikk alapján kétféleképpen értelmezhetjük. Vonatkozhat a magyarokra, akiket külső erők - esetleg a Amerikai Birodalomként (nagy kezdőbetűkkel írva, mintha létező állam lenne) emlegetett USA és feltehetően szövetségesei - el akartak ásni, de a 2010. utáni vezetéssel az élen bebizonyították, hogy a föld alól is képesek felnőni.

Vagy esetleg vonatkozhat az Orbán Viktor vezette kormányokra, amelyek közül az elsőt 2002-ben elhantolta egy sorsdöntő választás. Az MNB feje szerint akkor nem csak egy választást veszített el az ország, hanem ezzel együtt a felzárkózás terén is egy egész évtizedet. Így az 1998 és 2002 közt regnáló vezetés 2010-es visszatérte jelezheti azt, hogy van olyan életerős élcsapata az országnak, amely a föld alól is képes előbújni.

Lehetne jobb is

Matolcsy a rendszerváltás utáni összes nem fideszes kormányt hantolja el, majd megállapítja, hogy "2010 után sok mindent megértettünk, de nem mindent, ami a sikeres felzárkózáshoz szükséges". Az MNB elnöke szerint jó a magyar vezetés pénzügyi politikája, mert csökkenti az államadósságot, pénzbőséget teremt a gazdaságban, nem kér a külső megszorítási tanácsokból. A geopolitikai kihívásokra is jó válaszokat ad, egyebek mellett azért, mert kivédi az EU túlzásait, falat húz a nemkívánatos migráció elé, elismeri Oroszország helyét Európában és nyit kelet felé.

"Kevésbé értjük azonban a technológia új kihívásait - fogalmaz meg bírálatot. - Még nem értjük, hogy teljes versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie." Ezzel teljes technológiai, hatékonysági átalakulást sürget a magyar tulajdonú vállalatoknál, amelyek egy nem jelentéktelen részét a szakértők bizony a kormányhoz közel állónak tartják.

Oktatás és egészségügy

Ennek tükrében érhető, hogy a jegybankelnök a világ élvonalába (az első 200 közé) tartozó egyetemeket szeretne látni Magyarországon, mert ezek nélkül az új technológia nem képes tartósan támogatni a felzárkózást. Emellett úgy érzi, hogy az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni.

Változzunk és változtassunk sokkal bátrabban - ajánlja maguknak az MNB elnöke -, mert "A kincs, amit keresel, éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni" (Joseph Campbell). Ezzel az idézettel fejezi be cikkét, amit az előbbiek tükrében nem nagyon lehet másként értelmezni, mint az ország vezetéséhez intézett erős intelemként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.08.07 08:01

@laci_52:
"Nézzünk a dolgok mélyére! Ki ez a Matolcsy? 64 éves jegybankelnök, akinek idén lejár a megbízatása és milliós nyugdíjjal elvonulhat, magyarul: most már nem függ egzisztenciálisan a kormánytól, ezért nyugodtan bírálhatja."

Tehát egy címeres seggnyaló és köpönyegforgató, ennyi és nem több. Szerintem pont oda került anno, ahová tartozik.

Hiába kiabál már, hogy ég a ház, ha ő maga hozta a gyufát hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.08.06 23:39

Nézzünk a dolgok mélyére! Ki ez a Matolcsy? 64 éves jegybankelnök, akinek idén lejár a megbízatása és milliós nyugdíjjal elvonulhat, magyarul: most már nem függ egzisztenciálisan a kormánytól, ezért nyugodtan bírálhatja.

Egyébként sok mindenben igaza van: az oktatás és az állami egészségügy elnyomorítása nagyon rossz politika a kormány részéről és több nagy baj is lehet belőle: egyetemi oktatók külföldre távozása, egyre gyengébb tudású diplomások; orvoselvándorlás és -hiány, az emberek egészségi állapotának romlása, növekvő halálozási ráta stb.

Az egy ocsmány cinikus hozzáállás, hogy "nem baj, ha hullanak az öregek, kevesebb nyugdíjat kell fizetni!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.08.06 16:50

így alakult a magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt 10, illetve az azt megelőző 10 évben:

1998 ban a magyar gdp/ fő a német 17,86 % a volt
2008ban a magyar gdp/fő a német 34,48% a volt
2018 ban a magyar gdp/fő a német 33,09% a volt

1998 ban a magyar gdp/fő a világátlag 0,91x ese volt ( azaz 91% a )
2008 ban a magyar gdp/fő a világátlag 1,68x osa volt
2018 ban a magyar gdp/ fő a világátlag 1,41x ese volt

lásd világbank , https://data.worldbank.org/indicator/ny.gdp.pcap.cd
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html