A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom korábbi dinamikus bővülése megtorpant: ugyan a lebonyolított tranzakciók értéke még 9 százalékkal nőtt 2020 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest, azonban a tranzakciószám több mint 3 százalékos csökkenést mutat - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legújabb kimutatásából.

A hazai kártyákkal összesen 236 millió vásárlási tranzakciót bonyolítottak az ügyfelek 2018 milliárd forint összértékben.

A kártyás vásárlási forgalom jelentős csökkenésén belül csak az internetes megrendelésekhez kötődő tranzakciók jelentettek kivételt a gyors ütemben terjedő házhozszállítási szolgáltatásoknak és a webshopok térnyerésének köszönhetően.

Az átutalások és a csoportos beszedések forgalmának korábbi stabil növekedése is csökkenés befordult a megelőző év azonos időszakához képest.

Valószínűsíthető, hogy a készpénzes vásárlási forgalom még ennél is jelentősebb mértékben eshetett vissza, így az elektronikus fizetések részaránya viszonylag nagyobb mértékben emelkedhetett - vélekedik a jegybank.

Ezt támasztja alá az is, hogy a készpénzfelvételek tekintetében szignifikáns csökkenés történt mind a tranzakciók számát, mind pedig az értékét tekintve a megelőző év azonos időszakához képest.

Vélhetően a Covid-19 következtében csökkent a fizetési rendszerek forgalma is 2020 második negyedévében.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma 2020 második negyedévének végén10,5 millió körül alakult, ami nem mutat számottevő változást a megelőző negyedévhez képest. A fizetési számlákon belül jelentősebb átrendeződések sem történtek, így az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma is változatlanul közel 6,7 millió volt.

A hazai kibocsátású fizetési kártyák terén sem történt látványos változás, számuk kevéssel 9,6 millió alatt alakult az időszak végén, ugyanakkor az érintőkártyák több, mint 237 ezres növekményének köszönhetően arányuk az összes kártyán belül megközelítette a 89 százalékot, ami 2,6 százalékpontos növekedés 2020 első negyedévéhez képest.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatában a megelőző negyedévben tapasztalt növekedés után ismét csökkent a fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma. A kismértékű, közel 2 ezres visszaesés eredményeként számuk az időszak végén kevéssel 112 ezer felett alakult.

Az internetes elfogadóhelyek tekintetében viszont folytatódott a bővülés, számuk közel 6 százalékos emelkedést követően megközelítette a 15 ezret 2020 második negyedévének a végén. A pozitív irányú változást tovább táplálhatta a különböző házhozszállítási szolgáltatások és webshopok gyorsuló ütemű térnyerése.

A fizikai kereskedői elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma csekély mértékben ugyan tovább bővült, de továbbra is kevéssel 152 ezer darab felett alakult az időszak végén.

A határon átnyúló tranzakciók tekintetében zuhanás volt a műveletek száma közel 47, értékük pedig 60 százalékkal múlta alul a megelőző év azonos időszakának adatait.

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók elfogadó hálózatában a külföldiek kártyahasználata mutatta összességében a legnagyobb visszaesést, darabszámban és értékben közel 68 százalékkal csökkent a vásárlási forgalom a megelőző év azonos időszakához képest.