-A jegybank továbbra is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett a koronavírus-járvány ellenére is. A legnagyobb kockázat szerinte az infláció szempontjából a feltörekvő piacokon kiújuló kockázatkerülés, ami az utóbbi heteket jellemezte - nyilatkozta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Reuters-nek.

A Portfolio által idézett interjú szerint az MNB mindenképp el szeretné kerülni, hogy a bizonytalan globális környezet bármilyen csatornán emelje az inflációs kockázatot.

-Az MNB kész megtenni a megfelelő lépéseket a megfelelő eszközökkel, ha az inflációs kilátások indokolják - mondta Virág.

Az alelnök a heti egyhetes betéti tendere kapcsán nyilatkozott a hírügynökségnek, aminek múlt heti változását a piaci szereplők egy szokatlan és drasztikus kamatemelésként értékeltek.

Erre Virág szerint ez volt a szükséges válasz az MNB részéről a fokozódó kockázatkerülésre. Ez az eszköz továbbra is gyors reakciót biztosít az esetleges piaci folyamatokra. Ugyanakkor az egyhetes kamatnál szerinte fontos a kiszámíthatóság és a piaci várakozások, ebből arra lehet következtetni, hogy ilyen húzásokkal egyelőre nem készül az MNB.

A csütörtöki tenderen nem is történt változtatás a múlt heti 15 bázispontos szigorítás, maradt a 0,75 százalékos kamat az egyhetes betétnél.