Az MNB 2019. december 31-én bevonja a forgalomból a régi tízezer forintos bankjegyeket, ezzel az idei év végén befejeződik a forint bankjegyek korszerűsítését célzó, 2014-ben kezdődött cserefolyamat - közölte az MNB. A döntés a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A bejelentés szerint 2019. december 31-én a jegybank bevonja a forgalomból a régi - azaz 2014 előtt kibocsátott - tízezer forintos bankjegyeket. A jegybank úgy látja, hogy a címlet megújított változata már jól ismert a készpénzforgalom minden szereplője, így a lakosság számára is, hiszen 2014. decembere óta lehet ezzel fizetni.

Az elmúlt években az új bankók dinamikusan terjedtek a készpénzforgalomban, így napjainkban a forgalomban levő 10 ezer forintosok 86 százalékát már a megújítottak teszik ki.

A régi címletváltozat bevonását követően 2020. január 1-től már csak a megújított bankjegyek lesznek használhatók.

A bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek azonba nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók - azonos címletű ­- törvényes fizetőeszközre.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról itt olvashat.