MNB: oktatásban, egészségügyben jól lemaradt Magyarország

Állampapírból már jó sokat vesz a lakosság, de az oktatás és az egészségügy lemaradt nem csak az uniós, de a visegrádi országok átlagához képest is.
Herman Bernadett, 2020. július 28. kedd, 10:57
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A koronavírus-járvány az idei terveket felülírta, de a magyar kormány sikeresen kezelte a helyzetet - állapította meg Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. Az ország versenyképességét is javította mindez. Az elmúlt évtizedben javultak a gazdasági mutatók, ennek ellenére folytatni kell a versenyképességi fordulat végrehajtását. Az MNB több javaslattal is előállt az elmúlt időszakban: versenyképességi programot hirdetett, és időről időre felülvizsgálja, ebből mi valósult meg.

Az EU-ban is több ország készít versenyképességi jelentést, az idén 16 országban készült ilyen felmérés. Az MNB jelentése ezen belül az egyik legrészletesebb - mondta Baksay. A jegybank 12 területen 154 mutatót vizsgál, ezek 95 százaléka objektív. Ez alapján létrehoztak egy versenyképességi indexet, amely alapján Magyarország a 100 pontos skálán jelenleg 47,4 pontot ért el, ezzel az európai rangsorban viszonylag hátul van, de a visegrádi országok többségét megelőzi.

Oktatásban, egészségügyben le van maradva Magyarország

A tudásalapú társadalom és az egészséges társadalom mutatókban elmarad Magyarország a visegrádi országoktól, de vannak olyan területek, például a lakosság bevonása az államadósság finanszírozásába, amelyben az élen jár - mondta Baksay. A pénzügyi rendszer javult az elmúlt években, a hitelezés a vállalati szektorban bővült. Az MNB azt ösztönzi, hogy fix kamatozású hitelekkel egészséges szerkezetben bővüljön a hitelezés.

A magyar bankok működési költsége ugyanakkor a legmagasabb az unióban, az MNB szerint ennek az az oka, hogy kevés az online szolgáltatás. (A Magyar Bankszövetség a tranzakciós illetéket okolja a magas költségekért.) Baksay a pénzügyi szektorban végbement fejlesztések között kiemelte a Növekedési Kötvényprogramot, amelyben több mint egy tucat cég bocsátott már ki hitelpapírokat. A lakossági állampapír-vásárlások ösztönzését is kedvező fordulatnak tartja az MNB, az, hogy az állampapírok jelentős része van a lakosságnál, ez növelte az elmúlt hónapokban az állampapírpiac stabilitását.

A termelékenységi mutatók javulnak az MNB felmérése szerint, főleg a nagyvállalatok esetében, de a kkv-knál is jobbak lettek az adatok. A feldolgozóipari termelésben a belföldi felhasználás súlya nagyon alacsony, az export csaknem kétharmados arányt tesz ki, vagyis nem a hazai termékeket dolgozzák fel a cégek. Jó lenne, ha a hazai kkv-k termékeit használná a hazai feldolgozóipar.

Ahhoz, hogy a kkv-k versenyképesebbé váljanak, csökkenteni kell az adóterheket. Ezek a folyamatok megkezdődtek, ami javította a versenyképességet és a foglalkoztatottságot - állapította meg az MNB. A részmunkaidő aránya Magyarországon alacsony, de a koronavírus-járvány hatására átalakulhatnak a munkával kapcsolatos szokások - több lehet a távmunka és a részmunkaidős foglalkoztatás. A külföldön dolgozó aránya a magyar népességben 6,5 százalékos, ami nem elhanyagolható, hiszen 650 ezer embert jelent, de nem kiemelkedő régiós viszonylatban.

Több gyerek kell

A külföldi dolgozók hazacsábítása fontos lenne azért is, mert a népesség csökken, a külföldön dolgozók pedig fiatalok, családalapításra alkalmasok. A tavaly bevezetett programok hatása máris látszik, több gyerek született az idén.

Az ország egészségi állapota elmarad az uniós átlagtól, az egészségügyi rendszeren is javítani kellene, és a megelőzésre is többet kellene fordítani. Magyarországon a harmadik legnagyobb - 29 százalékos - az elhízott emberek aránya. Az egészségügyben magas a magánkiadások aránya, amelyek nem szervezetten és hatékonyan kerülnek be az egészségügybe - állapította meg a jegybank.

Az oktatásban is le van maradva Magyarország. A PISA-teszteken az uniós és a visegrádi országok átlagához képest rosszul teljesítenek a magyar diákok. Az uniós és visegrádi átlagnál magasabb Magyarországon az iskolai végzettség nélküli emberek aránya (12 százalékos), a felsőfokú végzettségűeké pedig alacsonyabb, mint máshol, alig haladja meg a 30 százalékot.

A kutatás és fejlesztésben (k+f) is elmarad az uniós és régiós átlagtól az ország, a lakosság számához mérten a bejegyzett szabadalmak száma a töredéke a többi országénak. Az MNB szerint e problémán a digitális fejlesztések segíthetnének, például az e-közigazgatás. Az energiahatékonyság terén viszont jól áll Magyarország a felmérés szerint, a széndioxid-kibocsátás a termeléshez képest nem számít magasnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.07.29 00:01

@mpapa: látszik, kendnél bejött az önképzés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.07.28 23:12

Persze, hogy veszik az állampapírt, mert az iskolában nem magyarázzák el a birkáknak, hogy hiába fizetnek látszólag magas kamatot 5 év múlva az állampapírra ha közben a magas infláció miatt elinflálják a pénzünket.
Kellene némi pénzügyi oktatás az iskolába, hogy valaki ne hitelből akarjon magának álomvilágot építeni mert abból fájdalmas lesz az ébredés.
Azt sem ártana elmondani egy ilyen iskolai oktatás keretében, hogy a banki és kereskedelmi különadókat nem a bankok és a kereskedelmi láncok fogják megfizetni hanem a végfelhasználó az árakba beépítve.
Azt s el lehetne mondani az iskolában, hogy azért kellett 300Mrd-ért lélegeztető gépet venni, mert korábban éveken át súlyos milliárdokat vontak ki az egészségügyből és lerobban gépparkkal álltunk egy soha nem látott pandémia előtt.
Ja és megtérülési számításokat is lehetne oktatni, hogy az átlagember is megértse és ki tudja számolni. A Bp-Belgrád vasútvonalra költött kb. 800MrdFt (mire elkészül örülünk ha ennyiben megáll) soha nem fog megtérülni ilyen forgalom mellett /a Hódmezővásárhelyi tramtrain is 20Mrd-ról indult és most 1,5 évvel az átadás előtt már 85MrdFt körül jár a számla egy nem villamosított vonalnál/.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.07.28 21:54

@Sancho12: hol lenne ? - hát papíron . Valamit kell mondani mire ment a lé :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.07.28 18:12

@Fricibacsi3: Hol a picsába van az a sok CT.Sürgős vizsgálat 3 hét,bravó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.28 18:08

Hanyatlik az ország és a nép. Ezen abszolút nem csodálkozom. A csórinak kevés a lehetősége a tanulásra, az önképzésre, s leginkább csak a rossz példát látja. Itt meg sok csóri, ezt is most olvashattuk. Az uniós átlag alatt vagyunk. Szégyen a Kádár utáni korszak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html