MNB: EU-pénzek nélkül is nőtt a fizetési mérleg többlete

A Magyar Nemzeti Bank jelentése szerint februárban javult az ország külső pénzügyi pozíciója.
MTI-Eco, 2016. április 14. csütörtök, 14:01
Fotó: Reuters

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes többlete (külfölddel szembeni finanszírozási képesség) februárban 633 millió euró volt, 283 millióval több a januárinál annak ellenére, hogy az Európai Unió tőke-átutalásai csaknem elapadtak. Az uniós tőketranszferek a 39 millió eurót is alig érték el februárban, de már januárban is csak 94 millióra rúgtak azután, hogy decemberben 800 milliót közelítő csúcsra hágtak a novemberi 400 millióról - ez derül ki a folyó fizetési mérleg legfrissebb, az MNB honlapján közzétett havi adataiból.

Miközben a tőkemérleg egyenlege mélybe süllyedt, az áruk és szolgáltatások forgalmából jelentős aktívum keletkezett a fizetési mérlegben. A januárival összevetve a fizetési mérleg aktívuma 338 millióval, 596 millió euróra nőtt. A nagyobb exporttöbblet 435 millióval járult hozzá a növekedéshez, ám a másodlagos jövedelmek nettó kiáramlásának emelkedése abból 128 milliót elvitt.

Az áruexport bevételei 915, az importkiadások 494 millió euróval emelkedtek januárhoz hasonlítva, a kereskedelmi többlet így 421 millióval 767 millió euróra nőtt februárban. A szolgáltatások kereskedelméből 353 millió euró aktívum keletkezett, amiből 199 millió a turizmusból származott. Magyarországi befektetéseik után a külföldieknek 543 millió euró hozam járt februárban, ami csak 10 millióval kevesebb az előző havinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.04.14 14:12

Az EU .... az olyan, mint az IMF.
Az MNB pedig a Világ Legjobb Jegybankja.
Az EKB meg tudja hova menjen az olyan gyanusítgatásokkal, hogy az MNB finanszírozza az államot...
És ha igen?
Mi köze hozzá?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html