MNB: ez már nem tolerálható tovább!

Már kritikussá vált a helyzet a jelzálog kölcsönöknél - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásról készített jelentésének ismertetőjén.
B. Varga Judit, 2011. április 20. szerda, 12:23
Fotó: Napi.hu

Dícséretes, hogy a bankok igyekeznek segíteni bajba jutott adóssaikon például a kölcsönök futamidejének, törlesztési metódusának változtatásával (átstruktúrálás), de ez egyre több rejtett feszültséghez vezet. A bankoknak a nemteljesítővé válás előtt érdemes átstrukturálnia - akár a türelmi időszak előtt újra és újra. Ezzel ugyanis javítják jövedelmezőségüket. Az előző év negyedik negyedévében 27 százalékos volt a hthiteleknél a fedezettség, az átstrukturáltaknál viszony ez az arány mindössze 7,5 százalékra rúgott. Az MNB szerint felül kell vizsgálni, hogy ez a különbség mennyire lehet indokolt. Mint nyomatékosították: a többkörös átstrukturálás - amire bőven akad példa - veszélyes. Nem tisztul így megfelelően a portfolió, ezért az MNB tárgyalásokat kezdett a szaktárcával arról, hogy bevezessenek egy úgynevezett portfoliótisztítási kvótát.

A számok azt mutatják, hogy egyre több a rossz hitel. A rendszerben a moratórium miatt is gyűlnek a rejtett feszültségek. Az MNB elemzése szerint veszélyben összesen 90667 lakás van (az általában publikált adatnál ez azért kevesebb, mert akadnak olyan ingatlanok, amelyekre több bejegyzett jelzáloghitel is van). A moratórium feloldása tehát elegedhetetlen, de ha ez hirtelen történik, akkor sokk éri a piacot. Az esetleg elárverezendő ingatlanok száma ugyanis már meghaladja az éves forgalmat, akad település ahol 200 százalékos arányról lehet beszélni. Az MNB éppen ezért bizonyos ütemezésre is javaslatot tesz.

A legnagyobb gond - fejtette ki a pénzügyi stabilitás területének vezetője, Nagy Márton -, hogy a bankok hitelezési képessége nagyon gyenge, ami részben a romló portfolió, valamint a magas összegű bankadó következméyne. A vállalati hitelezés fellendülése a mostani előrejelzés szerint a korábban vártnál háromnegyed évvel kitolódik. A háztartásoknál még ennél is rosszabb a helyzet: itt a vártnál minimum egy évvel később, 2012 végére következhet be változás. Hiába fizetnek vissza egyre több kölcsönt, a hitelállomány az árfolyam miatt nő, egyre kifeszítettebbek a háztartások, így egyre kevésbé akarnak hitelt felvenni.

A külföldi források rövidülése miatt a források megújítási kockázata elérte azt a szintet, amelynek további növekedése már nem tolerálható - hangsúlyozta Nagy. A hitelintézetek egyre rövidebb forrásokból finanszírozzák a hosszú futamidejű hiteleket, így ezen a téren is változtatna a szabályozáson a jegybank.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK