MNB: ezek alakítják a devizatartalékot

Az Európai Bizottságtól befolyt támogatások és a hitelintézetek részére a devizalikviditást biztosító swap-ügyletek lejárata miatt április végére emelkedtek a jegybank külföldi követelései és ezen belül a devizatartalékok összege - jelentette statisztikai mérlegének előzetes adatai alapján kedden az Magyar Nemzeti Bank.
MTI, 2015. május 12. kedd, 13:38
Fotó: Napi.hu

A devizatartalékokat csökkentette ugyanakkor a lakossági devizahitelek elszámolásához és a forintosításhoz nyújtott feltételes swap-ügyletek egy részének kifutása, más részének lejárat előtti lezárása - tette hozzá az MNB jelentése megjegyezve, hogy áprilisban két devizatender keretében teremtett lehetőséget a hitelintézeteknek az elszámolási és forintosítási tendereken kötött feltétel nélküli swap-ügyletek idő előtti lezárására.

Április 13-án és 20-án a legkésőbb 2016 márciusában lejáró, feltétel nélküli devizaswapokat zárhatták le a bankok az elszámolási és a forintosítási tendereken megvásárolt deviza értékének legfeljebb 20 százalékáig. A devizaswap ügyletek idő előtti lezárása a devizahitelek elszámolásához és konverziójához kapcsolódó euró-eladási tendereken kötött swapok átlagállományát 172 milliárd forintnak megfelelő összeggel csökkentette.

A pénzintézetek forintlikviditása áprilisban növekedett, mivel a kéthetes betétek áprilisi átlagos állománya 384 milliárd forinttal emelkedett, bár az egynapos betétek összege 149 milliárddal csökkent. A bankrendszernek az MNB-nél vezetett számláin tartott havi átlagban 511 milliárd forint alig 6,5 milliárddal haladta meg a kötelező tartalékolás összegét.

A központi kormányzat betéteinek állománya a múlt hónap folyamán átlagosan 1502 milliárd forint volt, 133 milliárddal kisebb, mint márciusban - jelentette statisztika mérlegének előzetes adatai alapján az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK