MNB: ezért nőttek a devizatartalékok

Magyarországra az Európai Uniótól - az odautalt pénzeken felül - 1,1 milliárd euró érkezett az idei első negyedévben, és ez volt a legnagyobb tétel a devizatartalékok növekedésében, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közzétett időközi jelentéséből.
MTI-Eco, 2013. május 6. hétfő, 17:45
Fotó: Napi.hu

A devizatartalékok az első három hónapban 1,6 milliárd euróval március végére 35,5 milliárd euróra nőttek. Az EU-tól január-márciusban érkező nettó átutalás 380 millió euróval meghaladta a tavaly ilyenkorit, ez kiemelkedőnek számít. 2012 egészében a jelentésben használt pénzforgalmi adatok szerint Magyarország az EU-tól nettó 3,1 milliárd eurót kapott.

A tartalékokat az EU-átutalások után a legnagyobb mértékben a belföldi eurókötvényből, a PEMÁK-ból befolyó eurók növelték - az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) korábbi adatai szerint a tavaly novemberben indított, elsősorban a lakosságnak szánt eurókötvényből az első negyedévben mintegy 670 millió euró folyt be.

A devizatartalékot az államkincstár adósságmenedzselésen kívüli, minisztériumok és más költségvetési intézmények megbízására végzett devizakifizetései csökkentették az első három hónapban a legerősebben, mintegy 350 millió euróval - derül ki az MNB-jelentésből. A kincstár deviza ki- és befizetései a PEMÁK-kal együtt 320 millió euróval növelték az időszakban a tartalékot.

Az állami megbízásra történő kincstári devizakifizetések meghaladták az átlagot, és több mint megkétszereződtek a tavalyi első negyedévhez képest. Az ÁKK-nak a PEMÁK-on kívüli egyéb adósságmenedzseléssel kapcsolatos műveletei összességükben mintegy 300 millió euróval növelték a tartalékot az első negyedévben.

Februárban az állam egy 3,25 milliárd dolláros (közel 2,4 milliárd euró) kötvényt bocsátott ki, miközben januárban és márciusban egyenként 527 millió SDR-t (bő 600-600 millió eurót) törlesztett a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), és visszafizetett 1 milliárd euró és 50 milliárd jen lejáró kötvényt.

A fentieken felül az MNB is törlesztett a maga 2009-ben lehívott IMF-kölcsönéből egy 158 millió SDR-es (mintegy 182 millió eurós) részletet márciusban.

A tartalékok 30 millió euró hozamot fialtak az időszakban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

joekiss, 2013.05.06 20:43

Matolcsy 2012-ben még azt mondta, hogy túlságosan magas az MNB-nél a devizatartalék. Most mégis növekszik. Nem értem, egyszer magas, máskor meg alacsony?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2013.05.06 20:00

a balliberalis media nemreg meg minden csatornan azt oklendezte,hogy matolcsy es a fidesz el fogja herdalni a devizatartalekokat.
a tartalekok nottek.oszt jonapot.

tetu egy banda ez a ballib media.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2013.05.06 19:37

Miért kaptunk mi ennyi pénzt az EU-tól??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html