MNB: fél év múlva jöhet a fordulat

A monetáris tanács megítélése szerint folytatódik a magyar gazdaság növekedése, igaz lassulva. Az infláció továbbra is számottevően a jegybanki cél alatt alakul - olvasható a jegybank közleményében. A testület 1,35 százalékon hagyta az alapkamatot.
Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 15:08
Fotó: Napi.hu

Idén novemberben az éves inflációs ráta kismértékben emelkedett, a maginfláció nem változott érdemben. Az alapfolyamat mutatók továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek. Az élénkülő lakossági fogyasztás és a gyorsuló bérek eredményeként a maginfláció fokozatosan növekszik, azonban a tartósan alacsony globális inflációs környezet visszafogja a hazai fogyasztói árak emelkedésének ütemét. Az inflációs várakozások historikusan alacsony szintre süllyedtek. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, csak az előrejelzési időhorizont végére érhet annak közelébe.

Fél év múlva jöhet a  növekedési fordulat

A harmadik negyedévében a vártnál visszafogottabb ütemben folytatódott a hazai gazdaság bővülése. A lassuláshoz a mezőgazdaság visszaesése és az ipari teljesítmény dinamikájának mérséklődése járult hozzá. A kiskereskedelmi forgalom októberben az előzetes adatok alapján az elmúlt hónapokhoz hasonlóan stabilan alakult, a termékek széles körében nőtt az értékesítés. A foglalkoztatás és a munkanélküliség nem változott érdemben. A külső kereslet és az európai uniós forrásbeáramlás lassulása számottevően visszaveti a 2016-os növekedést.

Élénkülés 2016 második felétől várható, főként a felvevőpiacok gazdasági teljesítményének erősödése, valamint a jegybanki és kormányzati intézkedések hatásainak eredményeként. A monetáris tanács megítélése szerint az MNB növekedéstámogató programja, valamint az új, lakásépítéseket ösztönző kormányzati lépések mérséklik a növekedési ütem lassulását. Ezek mellett előretekintve a háztartások emelkedő fogyasztása a következő években is érdemben támogatja a gazdaság bővülését.

2014201520162017
Fogyasztóiár-index (%)-0,201,72,6
Gazdasági növekedés (%)3,732,53
Forrás: MNB előrejelzés

Az elmúlt hónapot változékony, az utolsó héten érdemben romló globális pénzpiaci hangulat jellemezte. Az időszak során leginkább az Európai Központi Bank lazább monetáris politikai irányultságra utaló kommunikációja és döntése, a Fed kamatemelése körül továbbra is fennálló bizonytalanság, valamint a feltörekvő piacok növekedési kilátásaival kapcsolatos aggodalmak hatottak a kockázatvállalási hajlandóságra.

A teljes ábráért kattintson a képre!
Forrás: MNB

A hazai pénzpiaci folyamatokban elsősorban nemzetközi tényezők játszottak szerepet. A forint árfolyama gyengült, a kockázati felárunk (cds) nem változott érdemben az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban. A magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul óvatos monetáris politikát indokol.

Unortodox eszközök jönnek

A monetáris tanács a jelenlegi feltételek között az inflációs cél fenntartható elérését az alapkamat tartós változatlanul hagyása mellett nemhagyományos, célzott monetáris politikai eszközök alkalmazásával kívánja elérni, mert ezek hatékonyan szolgálják a monetáris kondíciók további lazítását, különösen a hosszú hozamok csökkenését. A monetáris tanács kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható eszközök körét.

A teljes ábráért kattintson a képre!
Forrás: MNB

Az inflációs jelentését  december 17-én publikálja az MNB, ebben lesz olvasható a monetáris tanács állásfoglalása is, így azt ma nem közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK