MNB: Forgatókönyvek kamatemelésre és vágásra

Az európai adósságválság mélyülése és az államháztartás egyensúlyának biztosítását célzó kormányzati intézkedések hatására a magyar gazdaság növekedése 2012-ben gyakorlatilag megáll - derül ki a jegybank csütörtökön publikált inflációs jelentéséből.
NAPI, 2011. december 22. csütörtök, 10:08
Fotó: Napi.hu

Az államháztartással kapcsolatban az MNB szakértői úgy vélik, hogy 2012-ben a szabad tartalékok törlésével és a fejezeti zárolásokkal a GDP 2,6 százalékpontjára lesz leszorítható a hiány. Ugyanakkor a jegybank felhívja a figyelmet arra, hogy a fejezeti zárolások törlése csak megfelelő kiadáscsökkentő intézkedések mellett hajtható végre, a tartalékok törlése pedig nem ad lehetőséget a kockázatok kezelésére.

Forgatókönyvek a kockázatokra

Az előrejelzést több bizonytalansági tényező övezi. Az első, nagyon óvatos szcenárió szerint az európai adósságválság további mélyülése jelenti a legfőbb kockázatot. Ez a jelentés által felvázolt pályától lényegesen eltérítheti a gazdaság állapotát.

Az európai bankrendszer tőkehelyzetének meggyengülése és az üzleti bizalom romlása az eurózóna recesszióján keresztül fékezné a magyar exportot, valamint a kockázatvállalási hajlandóság csökkenése növelné a magyar eszközök kockázati prémiumát. Ebben az esetben a gazdaság helyzetét a monetáris politika fokozatos, ám erőteljes kamatemeléssel tudná csak stabilizálni.

A második forgatókönyv a mai helyzetnél kedvezőbb feltételekkel számol. Ebben az esetben az európai döntéshozók 2012 első negyedében gyors és határozott lépéseket tesznek az adósságválság rendezésére. Ez még az idénre várt hazai stagnálást is a bővülés irányába mozdíthatja. Ebből a jelenlegi kamatszint tartása, majd óvatos csökkentése következik.

További kockázati tényezőt jelent a kibocsátási rés becslése. A válság óta a magyar gazdaság kapacitása erőteljesen szűkülhetett. A gyors szektorális átalakulások, a keményedő finanszírozási korlátok, az emelkedő csődráták egyaránt a potenciális növekedési ütem csökkenése irányába mutatnak. Mindez dezinflációs hatással jár együtt és változatlan feltételek mellett az alapkamat tartását vetíti előre annak érdekében, hogy az inflációs cél a jegybanki horizonton elérhető legyen.

Az alappálya stagnálást vár jövőre

A Simor András jegybankelnök által már kedden a kamatmeghatározó ülést követően ismertetett prognózis jövőre 5 százalékos inflációval és 0,1 százalékos gazdasági növekedéssel, míg 2013-ra 2,6 százalékos árindexszel és 1,6 százalékos GDP-bővüléssel számol.

Az éves GDP-előrejelzés legyezőábrája
(éves változás, szezonális igazított és kiegyensúlyozott adatok alapján)

Forrás: MNB

2013 első felére elérhetővé válhat az inflációs cél, de ehhez szigorú kamatpályát kell fenntartani. A stáb elemzése szerint némileg tovább szigorodnak a monetáris kondíciók, azaz további kamatemelés várható.

Az éves inflációs előrejelzés legyezőábrája

Forrás: MNB

A fiskális politika hatása a háztartásokra

A költségvetési folyamatok, azokon belül is elsősorban a jövedelemadók csökkentése idén a GDP 2,7 százalékával egyenértékű keresletbővülést eredményezett. Jövőre azonban mindez 2,4 százalékos mínusszal jár együtt. A fiskális politika a háztartásokat terheli jövőre nagy mértékben, elsősorban a szociális kiadások lefaragásán keresztül. 2013-ban pedig további mérsékelt keresletszűkülés várható.

A háztartások felé irányuló fiskális impulzus tényezői (a GDP százalékában)
201120122013
1) Személyi jövedelemadó1,6-0,40,1
2) Járulékok0,20,1-0,3
3) Nettó bérek közterhek nélkül-0,5-0,2-0,2
4) Pénzbeni szociális juttatások-0,3-0,6-0,5
5) Reálhozam kifizetés (egyszeri transzfer)0,8-0,80.0
6) Végtörlesztés (közvetett állami transzfer)0,00,2-0,2
7) Bérkompenzáció - transzfer a vállalatoktól0,00,20,3
Impulzus összesen1,8-1,5-0,8
Forrás: MNB

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

-Mikes-, 2011.12.22 12:02

@megalodon: Teljesen egyetértek!
Lüke Orkán meg a banzsi duplán bakot löttek... végtörlesztés = öngóóól, akinek sikerült vtörlesztenie önerőből, azok nem a rászorultak voltak ígyse - úgyse, viszont akik hitelből váltottak hufra chf vagy eur-ból, azok megintcsak szívnak mint a torkosborz, mert a kamatelemésekből sokkal drágább lesz a huf-hitel is...
Tanulság: megintcsak a kisemberek szívnak, illetve a vállalkozások, de durván! tavaszra meg lesz 10-11%-os MNB-kamat, meg kitudja még mi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.12.22 11:29

@megalodon:
Van amikor a futás hasznosabb dolog és okosabb...vagy mélyebbre ásni.....:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.22 10:35

Mégegy apróság, az EU 2012 tavaszára lesz a mélyőponton és utána indul meg egy fokozatos növekedés vagyis 2012 nyarától lehet óvatosan kidugni a fejünket a bunkerből és a többiekkel együtt óvatos offenzivába kezdeni... aki korán ugrál az lekaszálja a kartács...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.22 10:30

A helyzet szokás szerint egyszerü:

Az MNB devizatartalékai kizárólag a forint árfolyamának kezelésére (interveniálásra) alkalmasak vagyis nagyon beteges dolog azt másra használni (adósságtörlesztés,élénkítés, hitelezgetés és más Matolcsysta gondolatok)

Normális kamatok melett pénzt (már) csak az IMF től remélhetünk az alkupoziciónk viszont nulla..

Növekedéssel számolni avagy támadni akkor amikor védekezni kell az mészárláshoz vezet ...

El kéne magyarázni az Orbának és a Matolcsynak, hogy amikor támad az ellenség akkor aki kiugrik a lövészárokból és azt ordíbálja, hogy ide lőjetek az bizony hülye és nem pedig hős :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html