BUX
37954

MNB: Gyorsabban csökkenhet a devizatartalék

Az MNB monetáris tanácsa döntése értelmében az MNB lehetővé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat előtti, részleges lezárását - jelentete be az MNB.

Napi.hu, 2015. március 30. hétfő, 10:56

A bankok számára érdemi könnyítést jelentő és a bankrendszer likviditásának csökkenését időben szétterítő lépést az tette lehetővé, hogy tavaly ősz óta nőtt a jegybank devizatartalék-mozgástere.

A bankok az elszámolási és a forintosítási tendereken megvett deviza értékének 20 százalékáig zárhatják le a legfeljebb 2016 márciusában lejáró, feltétel nélküli devizaswapokat. Ez legfeljebb 1,8 milliárd eurós deviza-felhasználást jelent.

A lezárás lehetőségének megteremtése hozzájárulhat a banki alkalmazkodás felgyorsításához, így a rövid lejáratú külső adósság további mérséklődéséhez. A hosszú távú tartalékmegfelelés a lejárat előtti swap-lezárás lehetővé tétele mellett is biztosított.

A lejárat előtti devizaswap-lezárás lehetőségének technikai és operatív részleteiről az MNB a honlapján ad tájékoztatást - írta a jegybank.Magyar Nemzeti Bank Belépés Regisztráció