Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Műkincs-visszavásárlási programjának koordinálására és a megvételre kerülő műkincsek meghatározására létrehozta tanácsadó testületét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A testületet - amely feladata a program koordinálása és a visszavásárlásra kerülő műkincsek meghatározása - Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke vezeti, a grémium tagja Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Szemerei Péter, az Országos Széchenyi Könyvtár megbízott főigazgatója, valamint Árvai-Józsa Kitty művészettörténész.

Az MNB 2014. január 16-án hirdette meg Értéktár-program elnevezésű műkincs-visszavásárlási programját, amely kapcsán lehetőséget kíván nyújtani minden, a történelem és a kultúra iránt érdeklődő állampolgár számára is, hogy javaslatot fogalmazzon meg a hazánk szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró műkincsek visszavásárlására vonatkozóan.

A program célja a korábbi történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került, legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára és a hagyatéki értékek itthon tartása. Az Értéktár program - más központi bankok műkincsvásárlási gyakorlatához hasonlóan - felkutatná és gyűjtemény formájában megőrizné a kiemelkedő műkincseket. Olyan gyűjteményt szeretnének létrehozni, mely hosszú távon is értékálló befektetés. A program megvalósítására az MNB igazgatósága a 2018. december 31-ig tartó időszakra 100 millió eurós (mintegy 30 milliárd forintos) keretösszeget határozott meg.