Az MNB monetáris tanácsa (MT) június 21-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve a jegybanki kamatlábakat változatlanul tartotta, így az alapkamatláb 0,9, az egynapos jegybanki fedezett hitel 1,15, az egynapos jegybanki betét kamatlába mínusz 0,05 százalék maradt.

A tanács szerint az év eleji átmeneti lassulást követően újra élénkül a magyar gazdaság. A gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, az infláció tartósan a jegybanki céltól elmaradóan alakul. A hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatása előretekintve fokozatosan csökken - olvasható a mai döntés indoklásában.

Feljebb kúszott az inflációs prognózis

A csütörtökön publikálandó új Inflációs jelentéshez most bemutatott táblázat szerint a márciusihoz képest az MNB nem változtatott az idei és a jövő évi GDP-prognózisán (2,8, illetve 3 százalék), míg a várt éves inflációt 0,2-0,2 százalékkal feljebb vitte, így most erre az évre 0,5 százalékkal számol, 2017 egészében pedig 2,6 százalékot vár.

Az inflációs alapfolyamatot jellemző mutatók továbbra is mérsékelt inflációs környezetet jeleznek. Az idei első negyedévben éves összevetésben visszafogottan bővült a hazai gazdaság. Az EU-források elmúlt éveknél alacsonyabb lehívása erőteljesen fékezte az építőipari kibocsátást, míg az ipari termelést időszakos gyárleállások fogták vissza. Ugyanakkor az ipari termelés volumenében áprilisban már korrekció következett be, a termelés ismét emelkedett. A háztartások fogyasztásának további élénkülése várható a következő negyedévekben. A munkaerő iránti kereslet erős maradt, így a munkanélküliségi ráta áprilisban is alacsonyan alakult.

Az év eleji mérsékeltebb gazdasági növekedés átmenetileg nyitottabb kibocsátási rést eredményez, ugyanakkor a növekedés újbóli gyorsulása és a jövő évi költségvetés keresletösztönző hatása a gyorsabb záródás irányába hat. A javuló jövedelmi folyamatok és a hitelezés várható élénkülése segíti a fogyasztás bővülését, amely a következő években jelentősen támogatja a gazdaság növekedését - véli az MT.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változékony hangulat jellemezte a nemzetközi pénzpiacokat, amit főként a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások, a fejlett országok vegyes makrogazdasági adatai, illetve az Egyesült Királyság európai uniós tagsága körüli bizonytalanság és az olajpiaci hírek befolyásoltak. A hazai hosszú lejáratú állampapírok hozamai nem változtak érdemben az előző kamatdöntés óta.

A tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken. A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Amennyiben az MT a jövőben szükségesnek ítéli, nemhagyományos eszközök alkalmazása mellett is dönthet - olvasható a mai közleményben.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2016. július 6-án 14 órakor jelenik meg.