Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A makrogazdasági információk és a pénzügyi piaci helyzet áttekintése után a monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a globális konjunktúra-kilátások romlása miatt az inflációs kilátások kedvezőbbé váltak. A tanácstagok kiemelték, hogy a globális pénz- és tőkepiaci bizonytalanság Magyarországra is átterjedt - áll az október 20-ai kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyében.


Magyarország sérülékenységét a múltbeli makrogazdasági problémák, és magas adósságállomány mellett az ország gazdasági integrációja is növeli, ezért a pillanatnyi helyzetben a legfontosabb gazdaságpolitikai kihívást a pénzügyi stabilitás megőrzése jelenti.


A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az MNB intézkedései segítettek a finanszírozás megújítási kockázatainak csökkentését a magyar pénz- és tőkepiacokon. Elhangzott olyan vélemény is, hogy az európai pénzügyi intézmények kockázatkezelése és likviditásmenedzsmentje érinti az erősen integrálódott országok pénzügyi piacait. Többen hangsúlyozták, hogy a hazai piacok működési zavaraihoz pszichológiai tényezk is hozzájárultak, és a hangulat javítása kiemelten fontos feladat. A piacok kölcsönös függősége miatt részpiaci zavarok más piacokra is átterjedhetnek, ezért a működési problémák kezeléséhez világszerte állami beavatkozásokra volt szükség. Ennek kapcsán többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar államnak nagy országok kormányaihoz képest lényegesen kevesebb eszköz áll rendelkezésére, de a külföldi intézmények, különösen a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval történ kooperáció segíthet a pénzügyi stabilitási kockázatok mérséklésében.


A tanácstagok megítélése szerint a kereskedelmi bankok devizahitelezési aktivitásának visszaesése komoly veszélyt jelentene. Bár a devizahitelezés kockázatai többször felhívta a figyelmet a jegybank az elmúlt években, a devizahitelezés súlyát csak fokozatosan lehet csökkenteni. A jegybanki intézkedések és a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodás ugyanakkor segítheti a pénz- és devizapiacok egészséges működésének megőrzését, ami a devizahitelezési üzletág kilátásait is javítja.


A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a globális pénzügyi piac bizonytalansága miatt a monetáris politikának kiváró stratégiát érdemes követnie. Többen azt hangsúlyozták, hogy a pénzügyi zavarok ellenére egy váratlan kamatemelésre továbbra sincs szükség, mert ez akár súlyosbíthatná is a problémákat.

Mások ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy szükség esetén a monetáris tanácsnak készen kell állnia egy jelentősebb mértékű kamatemelés végrehajtására.


A tanácstagok megítélése szerint a növekedési kilátások romlása miatt a hazai makrogazdasági környezet alapvetően támogatja a dezinflációt. Egyes tanácstagok szerint a globális pénzügyi válság a világgazdaság kibocsátására is negatívan hathat.

Elhangzott olyan vélemény is, hogy a hazai vállalati szféra külsőforráshoz jutási lehetőségei romlottak, illetve saját források hiányában kevesebb EU forrás hívható le. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az inflációs cél elérésének külső feltételei javultak a nyersanyag- és élelmiszerpiaci áremelkedés korrekciójának köszönhetően.

Megoszlott ugyanakkor a tanácstagok megítélése az inflációs várakozások megítélése kapcsán. Többen hangsúlyozták, hogy a kedvezőtlen folyamatok hatására az inflációs várakozások mérséklődhettek, amit az elemzői előrejelzések csökkenése is megerősít. Az inflációs várakozások mérséklődését az infláció közelmúltbeli csökkenése és a visszatekintő árazási magatartás is támogathatta.


Mások ugyanakkor úgy látták, hogy a monetáris politikának továbbra is kihívást jelent az inflációs várakozások problémája.

A monetáris tanács a vitát követően egyhangú szavazással hagyta jóvá az alapkamat szinten tartását.