Az MNB megbízásából, március-áprilisban készült vállalati kérdőív eredményei alapján az nhp keretében új hitelt felvevő cégek csaknem fele a program hiányában nem vett volna fel hitelt.

A hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok az első negyedévben nem változtattak a válság óta jelentősen szigorított hitelfelvételeken. Ez azt jelenti, hogy a piaci hitelezésben még nem következett be pozitív fordulat - állapította meg Vonnák Balázs, a Pénzügyi rendszerek elemzése igazgatóság vezetője.

A háztartási szegmens viszont más történet: folytatódik a mérlegkiigazítás, azaz az adósság leépítése. Itt a bankok tovább enyhítették a fogyasztási hitelek feltételeit, míg a lakáshiteleknél nem változtattak. A jegybanki alapkamattal együtt csökkent a teljes hitelköltség, azonban nemzetközi összehasonlításban változatlanul magas a felár.

A cégek nemcsak a bankokra panaszkodnak

A kkv-szegmensben az új szerződések között a rövid távú hitelek volumene visszaesett, részben a hosszabb távú nhp-nak köszönhetően. A vállalati forinthitelek finanszírozási költsége tovább mérséklődött, gyorsan és nagymértékben követve a jegybanki alapkamat csökkenését. Az új forinthitelek átlagos negyedéves kamatlába az egymillió euró hitelösszeg alatti hitelek esetében nagyobb mértékben, 6,1 százalékról 5,5 százalékra csökkent. A vállalati felmérés keretében érkezett válaszok is szigorú hitelkínálati korlátokra utalnak: a felmérésben résztvevő, finanszírozási korlátokkal szembesülő és adóssággal rendelkező vállalkozások közül a mikro és kis vállalkozások közel fele, míg a közép és nagyvállalatok 21 és 25 százaléka nevezte súlyos nehézségnek ezen korlátok jelenlétét.

A vállalati kérdőív eredményei alapján a vállalatok aktivitása fő akadályának a makrogazdasági környezettel kapcsolatos tényezők számítanak, megelőzve a finanszírozási források elérhetőségét. Az utóbbi probléma fordítottan arányos a cég méretével. Jó jel, viszont a bankhitel igénylő cégek nagy része meg is kapja a hitelt.

Drágán maradtak a lakáshitelek

A háztartási szektor hitelintézetekkel szembeni hitelállományának leépülése folytatódott az idei első negyedévben, azonban az új háztartásihitel-kibocsátás több, mint negyedével meghaladta az előző év azonos időszakának új kihelyezéseit. A teljes hiteldíj mutató (thm) a jegybanki kamatcsökkentések nyomán mérséklődött, az új kibocsátású lakáshiteleknél az előző negyedévi 8,8 százalékról 7,9 százalékra. Bár a lakáshitelek felára csökkent, régiós összehasonlításban továbbra is magasnak számít, öt százalék körül maradt. Ez annak a jele lehet, hogy túl szigorúak a kondíciók vagy kicsi a verseny - véli Vonnák, A hitelezési felmérés szerint a bankok elsősorban a fedezetlen fogyasztási hitelek nem-árjellegű feltételeit enyhíti.