MNB: marad az alacsony kamat

A reálgazdasági folyamatok tartósan alacsony kamatkörnyezetet indokolnak az MNB alelnöke szerint.
MTI, Napi.hu, 2014. január 15. szerda, 11:15
Fotó: Napi.hu

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a Fed eszközvásárlási programjának leépítése nem lesz hatással a magyar monetáris politikára, a "tapering" nem hoz magasabb jegybanki alapkamatot. Balog Ádám szerdán Bécsben a Euromoney konferencián egy, a monetáris politikáról szóló panelbeszélgetésen kiemelte: az eszközvásárlási program visszavágása még nyitott téma, és bár felvet néhány kérdést, és az MNB folyamatosan elemzi a helyzetet, de nem hat közvetlenül Magyarországra.

Amint arról beszámoltunk, kedden szintén a Euromoney konferencián Töröcskei István, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója is úgy vélekedett, hogy nincs okunk tartani a tapering hatásaitól.

Balog hangsúlyozta, hogy a magyar monetáris politikát elsősorban a fundamentális folyamatok határozzák meg: a reálgazdasági folyamatok tartósan alacsony kamatkörnyezetet indokolnak, amit támogat a külső, alacsonyan maradó kamatkörnyezet is. Ezenkívül stabilitási szempontból a makroökonómiai mutatók jók, az ország jó befektetési célpont, a forint árfolyama pedig stabil volt az utóbbi egy évben.

Az MNB alelnöke szólt arról is, hogy Magyarországon az alacsony infláció ellenére sincs deflációs veszély. Hozzáfűzte: a magyar gazdaságot továbbra is a termelő kapacitások optimálistól elmaradó kihasználtsága jellemzi, a kibocsátási rés változatlanul negatív.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.15 12:14

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html