MNB: Maradt a szuperalacsony kamat

Az MNB monetáris tanácsa október 28-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat.
Napi.hu, 2014. október 28. kedd, 14:00

Így továbbra is 2,1 százalékon marad a kéthetes irányadó ráta. A jelenlegi kamatszint július 23. óta változatlan.

A tanács ma háromkor teszi közzé a rövid indoklást.

Egyelőre tehát bejött Matolcsy György MNB-elnök július 22-én megfogalmazott jövendölése. Akkor, az MT kamatvágása után a jegybank vezetője úgy fogalmazhott, hogy az MNB tartósan tartásra rendezkedett be: alapesetben 2015 végéig nem látunk rá okot, hogy változtassunk a 2,1 százalékos kamaton. Igaz azt is  hozzátette: hogy nem zárja ki, hogy kedvező esetben újabb enyhítési ciklus induljon.

Azóta megszólalt Balog Ádám, az MNB alelnöke is. A jegybankár október 13-án úgy fogalmazott: a harmadik negyedéves inflációs adat megerősítette, hogy a jelenlegi kamatszintet akár 2015 végéig is szükséges lehet fenntartani az inflációs cél teljesüléséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.10.28 19:18

Megvan az MNB döntése!
2014. október 28.

A MAGYAR REAL GAZDASÁG TOVÁBBI ZAVARTALAN NŐVEKEDÉSE BIZTOSITOTT.

A Magyar Nemzeti Bank 2,1 százalékon tartotta a kamatokat, tehát a várakozásoknak megfelelően döntött.

A jegybanki közleményben megfogalmazott üzenetek nem változtak meg: az aktuális alapkamat szerintük összhangban van a céljaikkal.

Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a hazai gazdaság bővülése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg, és a belső kereslet növekedéshez való hozzájárulása egyre jelentősebb lehet.

Az EU-források növekvő felhasználása, illetve a Növekedési Hitelprogram következtében is enyhülő hitelkorlátok elősegítik a beruházások élénkülését. A háztartások fogyasztása is fokozatosan élénkülhet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html