MNB: mérsékelt maradt az inflációs környezet

Februárban az éves inflációs ráta kismértékű emelkedését a tavaly év eleji szabályozott energiaár-csökkentés bázishatása okozta, melyet nagyrészt ellensúlyozott a maginfláció tételei közül az alkohol, dohány és a piaci szolgáltatások éves indexének mérséklődése - állapította meg az MNB friss inflációs elemzése.
Napi.hu, 2014. március 11. kedd, 14:09
Fotó: Napi.hu

A jegybank által készített, inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók (a kereslet-érzékeny és ritkán változó árú termékek éves inflációja) részben korrigálódtak a januári emelkedést követően. A mutatók változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak.

Ma nem tárgyaltak a kamatról
Az MNB monetáris tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását - olvasható a friss közleményben.

Februárban az iparcikkek árai év/év alapon 0,7 százalékkal emelkedtek. A termékkör inflációs tendenciáinak megítélését az elmúlt hónapokban a repülőjegyárak rendkívül erős volatilitása nehezítette. E hatásokat kiszűrve a nemtartós iparcikkek továbbra is visszafogott dinamikát mutattak. A havi frekvencián jelentős ingadozást mutató tartós iparcikkek árai január után enyhén tovább emelkedtek.

Az MNB inflációs alapmutatói (2014. február, év/év, százalék)
Teljes infláció0,1
Ritkán változó árú termékek inflációjának hozzájárulása (súlya 31,3 százalék)0,5
Egyéb tételek hozzájárulása (százalékpont)-0,4
Keresletérzékeny infláció hozzájárulása (súlya 52,8 százalék)0,9
Egyéb tételek hozzájárulása-0,8
Adószűrt maginfláció hozzájárulása (súlya 65,6 százalék)1,0
Egyéb tételek hozzájárulása-0,9
Forrás: MNB

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,5 százalékkal csökkentek. A piaci szolgáltatások árindexének alakulását érdemben mérsékelte a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel inflációcsökkentő hatása. A szolgáltatások szélesebb körében e hatást kiszűrve is az utóbbi években jellemző, mérsékelt áremelkedést figyelhettünk meg - írták az MNB elemzői.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje lényegében nem változott az előző hónaphoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.11 15:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.03.11 14:56

S még mindig magasabb a maginfláció a teljes inflációnál...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html