Idén májusban a fogyasztóiár-index -0,1, a maginfláció 2,5 százalék volt. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,4 százalékos értéket mutatott.

Az infláció nem változott, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A maginfláció enyhe növekedését több termékkör együttes áremelkedése okozta - derül ki az MNB frissített elemzéséből.

A fogyasztóiár-index 2014. májusban (éves változás, %pont)
Ritkán változó árú termékek inflációjának hozzájárulása (súlyuk 31,3 százalék)0,4Egyéb tételek hozzájárulása-0,5
Keresletérzékeny infláció hozzájárulása (súlya 52,8 százalék)0,8Egyéb tételek hozzájárulása-0,9
Adószűrt maginfláció hozzájárulása (súlya 65,6 százalék)0,9Egyéb tételek hozzájárulása-1,0
Forrás: KSH, MNB-számítás

Inflációs alapfolyamatokat megragadó MNB-mutatók (a kereslet-érzékeny és ritkán változó árú ter-ékek éves inflációja) lényegében nem változtak az előző hónaphoz képest. A mutatók változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak

Az iparcikkek árai az előző év azonos időszakához képest enyhén emelkedtek. A nem-tartós iparcikkek inflációja továbbra is visszafogott. A havi frekvencián jelentős ingadozású tartós iparcikkek árai az előző hónapot követően májusban ismét csökkentek. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek, mely az utóbbi években jellemzőnél jóval mérsékeltebb árdinamika. Ezt részben egyedi hatás, a nem önkormányzati lakbér jelentős árcsökkenése magyarázza. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje nőtt az előző hónaphoz képest.

Magyarországon a maginflációs mutató részei a dohánytermékek is. A dohánypiacon az elmúlt évben lezajlott változások keretében a kiskereskedelmi árrés nőtt. Az árrésemelés a fogyasztóiár-indexet - az indirekt adó emelésekhez hasonlóan - csak átmenetileg érinti, miközben a hosszabb távú inflációs tendenciák megítélését nem befolyásolja. Ennek megfelelően az indirekt adóhatásoktól szűrt maginflációs mutató számításakor a maginflációból az adóhatások mellett a dohánypiaci árrés-emelés hatásait is kiszűrte az MNB.