Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényben rögzített feladatai megvalósítása és kötelességei teljesítése során - a jegybanktörvény értelmében - az MNB független a kormánytól, egyúttal független az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól is. Ugyancsak a jegybanktörvény szerint, az MNB elsődleges céljának teljesítése esetén támogatja a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a kormány gazdaságpolitikáját. Ennek keretében került sor többek között az alapkamat csökkentésére, a növekedési hitelprogram elindítására, és a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának megvalósítására.

Az MNB nem terheli az adófizetőket

Az elmúlt hetekben egyes politikai pártok és hozzájuk kötődő sajtóorgánumok a jegybanktörvényben az MNB jogállásáról és alapvető feladatairól meghatározottakat próbálták megkérdőjelezni - sikertelenül. Az MNB a jegybanki eszközrendszert és forrásokat - elsődleges céljának és alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül - továbbra is a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható gazdálkodás elvének érvényesítésével működteti, arra törekedve, hogy a központi költségvetésnek a jegybank felé fennálló térítési kötelezettsége ne keletkezzen, vagyis ne terhelje az adófizetőket - olvasható a közleményben.

Az MNB közpénzt teremt

Az MNB közpénzből gazdálkodik, döntéseivel - így például alapítványai létrehozatalával - az MNB közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt.

Matolcsy nem megy ma el

A jegybank működésének ellenőrzése nem az Országgyűlés költségvetési bizottságának, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottságának hatáskörébe tartozik, így a költségvetési bizottság mai ülése a testület szocialista elnöke által törvénytelenül került összehívásra a jegybank működésére vonatkozóan - írta a jegybank.

Amúgy pedig minden rendben

Az MNB minden jogszabályban meghatározott beszámolási kötelezettségének eleget tesz, ennek keretén belül rendszeresen beszámol a jegybank tevékenységéről az Országgyűlés gazdasági bizottságának. A Magyar Nemzeti Bank tevékenységét emellett rendszeresen ellenőrzi az Állami Számvevőszék és a jegybank Belső ellenőrzési igazgatósága.