MNB: nincs meglepetés a jegyzőkönyvben

Egyhangúlag az alapkamat 1,35 százalékon tartására szavaztak a monetáris tanács tagjai a testület legutóbbi, október 20-i kamatdöntő ülésén. A tanács szerint még magasak a hosszú kamatok.
MTI, Napi.hu, 2015. november 4. szerda, 14:14
Fotó: Napi.hu

Az ülés szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvéből kiderül: a tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása a teljes előrejelzési időhorizonton összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. A tanács szerint a kamatdöntés összhangban van a jegybank korábbi magatartásával és kommunikációjával, valamint a piaci várakozásokkal, így erősíti a jegybank hitelességét és kiszámíthatóságát.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a szeptemberi Inflációs jelentés előrejelzési feltételei továbbra is érvényesülnek, amelyek alapján az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az irányadó ráta tartása, és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutatnak. Az előző kamatdöntés óta beérkezett inflációs, makrogazdasági, valamint pénzpiaci adatok megfeleltek az MT  várakozásaiknak, így az árstabilitási és pénzügyi stabilitási szempontok nem indokolják a kamatszint megváltoztatását.

A kamatdöntéssel összefüggő kommunikáció megvitatása során néhány tanácstag kiemelte, a szeptemberi előretekintő üzenetet követően kitolódtak az első kamatemelésre vonatkozó piaci várakozások, valamint hosszabb futamidőkön is csökkentek a hozamok. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a hozamgörbe hosszabb szegmensén szükséges lehet a hozamok további csökkenése - olvasható az MNB összefoglalójában.

Ez alapján konszenzus alakult ki a tekintetben, hogy a Monetáris Tanács az előretekintő iránymutatás pontosításával jelezze, hogy a teljes előrejelzési időhorizonton változatlan szinten tarthatja az irányadó kamatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK