Az MNB hétfőn közölt adatai szerint 2013 harmadik negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség a korábbi negyedévekhez képest tovább nőtt, 1,664 milliárd eurót (497 milliárd forint) ért el.

A szezonális hatások kiszűrésével a nettó finanszírozási képesség 1,528 milliárd euró, a bruttó hazai termék (GDP) 6,3 százaléka (462 milliárd forint) volt, ami nagyobb az előző negyedév szezonálisan igazított GDP-arányos adatánál.

Az MNB szerint a harmadik negyedéves adatban leginkább a magasabb áruforgalmi többlet hatása mutatkozik meg.

A jegybank a hétfőn közzétett statisztikájában csak minimális mértékben módosította az előző két negyedév adatát, a korábbi közlés szerint a második negyedév folyó fizetési mérleg többlete 612 millió euró, az első negyedévé 666 millió euró volt.

Az áruforgalmi többlet kiigazított értéke 1224 millió euró volt a július-szeptemberi időszakban. Az export szintje szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest emelkedett, elérte a 19 742 millió eurót, az import némileg csökkent, 18 377 millió euró volt.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a harmadik negyedévben 878 millió euró volt. Ezen belül az idegenforgalom egyenlege 582 millió eurót, az idegenforgalmi bevételek 963 millió eurót, az idegenforgalmi kiadások pedig 362 millió eurót értek el. Ezek az értékek kissé alacsonyabbak az előző negyedév adatainál. Az idegenforgalmon kívüli szolgáltatásokon a harmadik negyedévben mért bevétel 3 milliárd euró, a kiadás 2,760 milliárd euró volt, az előző negyedévi szintek közelében alakult.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1,536 milliárd euró volt, a hiány mértéke megegyezik az előző negyedévi értékkel. Ennek döntő része a Magyarországon létrehozott külföldi közvetlentőke-befektetések után a külföldi tulajdonosnak járó tulajdonosi jövedelem.

Az EU-val kapcsolatos tranzakciók eredményszemléletű adatait tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek egyenlege 2013. harmadik negyedévben 365 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 606 millió euró volt. Az EU-val kapcsolatos folyó és tőketranszferek együttes, harmadik negyedéves kiigazított értéke 1,238 milliárd euró volt.

A közvetlentőke-befektetéseken belül a magyarok külföldi befektetései 1,064 milliárd euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 1,776 millió euróval csökkentek a harmadik negyedévben.

A magyarok külföldi befektetésein belül a részvénybefektetések 1,165 millió euróval csökkentek, amely majdnem teljes egészében (1,147 millió euró értékben) átfolyó tőke volt. Az újrabefektetett jövedelmek ugyanakkor 251 millió euróval növelték a külföldi befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 149 millió euró nettó forrásbeáramlás volt megfigyelhető.

A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke 178 millió euróval csökkent, viszont az újrabefektetett jövedelmek 1,179 milliárd euróval nőttek. Az egyéb tőkemozgások egyenlege 2,777 milliárd eurós forráskiáramlást mutatott.

A portfólióbefektetések egyenlege 756 millió euró forráskiáramlást jelzett a harmadik negyedévben, ami mögött a követelések 74 millió eurós és a tartozások 830 millió eurós csökkenése áll. A követeléseken belül a tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírok csökkenése 81 millió euró, a kötvénykövetelések növekedése 29 millió euró volt, a pénzpiaci eszközök csökkenése pedig 23 millió eurót tett ki. A tartozásokon belül a tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírokon mért növekedés 125 millió euró volt, ugyanakkor a kötvényeknél 493 millió eurós, a pénzpiaci eszközökön 462 millió eurós csökkenés következett be.

Szeptember végén a jegybanki tartalékok értéke 30,8 milliárd euró volt. A közvetlentőke-befektetésen belül elszámolt egyéb tőkét nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 37,8 milliárd euró (a GDP arányában 38,5 százalék) volt. Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú követelésként megjelenő állomány 927 millió eurót tett ki, amelyből a követelések állománya 1,543 milliárd, a tartozásoké 616 millió euró volt.