MNB: visszafogott inflációs környezetet jeleznek az alapmutatók

Változatlanul visszafogott környezetre utalnak az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott jegybank által számított alapmutatók, amelyek a fogyasztói árak júniusi éves mutatójával összhangban nem változtak az előző hónaphoz képest - közölte a honapján pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
MTI-Eco, 2016. július 8. péntek, 11:50
Fotó: Napi.hu

A KSH jelentése szerint júniusban a fogyasztói árak éppen úgy, mint májusban, átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz képest az infláció nem változott, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal mérséklődött - állapította meg az MNB.

Az iparcikkek éves inflációs rátája mérséklődött májushoz képest, ám az elmúlt másfél év átlagánál továbbra is magasabb - közölte elemzésében a jegybank. Mind a tartós, mind a nem-tartós iparcikkek árszintje szinte változatlan maradt. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, illetve a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja.

Közölték, a piaci szolgáltatásoknál a korábbi éveknek megfelelő havi áremelkedés volt júniusban is, de összességében az árak visszafogott dinamikát mutattak.

A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árai lényegében nem változtak, míg a fel nem dolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje kis mértékben csökkent, amihez a szezonális termékek - friss zöldség és friss hazai és déli gyümölcs - árváltozása járult hozzá leginkább - állapította meg az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK