A monetáris tanács döntése után áprilisban jelentette be a jegybank, hogy augusztustól betétté alakítja át a kéthetes MNB-kötvényt annak érdekében, hogy a külső adósság finanszírozását a belső források felé terelje.

Májusban a kéthetes MNB-kötvényből a belföldi intézmények 60 milliárd forintot, a külföldiek 338 milliárdot vontak ki a havi átlagállományt tekintve, de a hó végi adatok a külföldieknél csak 41 milliárdos csökkenést mutatnak. A szerdai adatok szerint 4997 milliárd forint volt lekötve a kéthetes betétekben, 487,3 milliárddal csappant meg az instrumentum átalakításának bejelentése óta.

A hitelintézetek egynapos betéteinek május havi átlagos összege 67 milliárd forinttal, 118 milliárdra emelkedett. A hitelintézetek bankszámláin az MNB-nél elhelyezett 475 milliárd forint a szokásos mértékben 5,6 milliárddal haladta meg a kötelező tartalékolás mértékét. Az számlaállomány értéke azonban 53 milliárddal meghaladta az előző hónap átlagát, amit az MNB annak tulajdonít hogy a pénzintézetek az új tartalékolási periódusban magasabb tartalékolási szintre tértek át.

Az MNB külföldi követeléseinek állománya 278 milliárd forinttal csökkent, miután május 6-án lejárt egy 500 millió angol font értékű kötvény. A központi kormányzat betétállománya ennek ellenére 125 milliárd forinttal, 1912 milliárd forintra nőtt az EU-tól befolyt támogatásoknak köszönhetően.