Megalapozatlannak tűnik a Fővárosi Közgyűlésnek az a határozati javaslata, amely egy uniós ítéletre hivatkozva vizsgálná felül, hogy a jövőben is alkalmazandó-e a magyar mobilfizetési szabályozás a fővárosi parkolásüzemeltetésben - írja a Világgazdaság elfogadva a kormány álláspontját.

A magyar kormány folyamatosan tárgyal az Európai Bizottsággal (EB) az ítélet végrehajtásához szükséges lépésekről, és megküldte javaslatait az uniós testületnek - reagált a lap érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Magyarországon 2014. július 1-je óta az állami tulajdonban levő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. működteti a nemzeti mobilfizetési rendszert - emlékeztetett a hvg.hu. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság 2016 decemberében bírósági keresetet nyújtott be, amelyben kifogásolta, hogy ez a monopólium sérti a letelepedés és a szolgáltatások szabad nyújtásáról szóló rendelkezéseket. A magyar kormány erre reagált azzal, hogy a mobilfizetési rendszer keretében nyújtott szolgáltatások általános gazdasági érdekű szolgáltatások, ezek esetében pedig az uniós irányelv alkalmazása korlátozott.

Az Európai Bíróság 2018-as ítéletében arra az álláspontra helyezkedett, hogy ellentétes az uniós joggal az, hogy Magyarországon a nemzeti mobilfizetési rendszert egy állami irányítás alatt álló vállalkozás üzemeltetheti. A testületet nem győzte meg a kormány érve, miszerint a rendszer általános gazdasági érdekű szolgáltatás, ezért a monopólium. Ugyanakkor a luxemburgi testület azt is megállapította, hogy a bizottság nem tudta bizonyítani azt az állítását, miszerint a magyar szolgáltatás nem általános gazdasági érdekű szolgáltatás.