A portál szerint az utcáról eltávolított hajléktalanoknak mégsem fizetik ki az "ideiglenes tárolásba vett" ingóságaik "gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan" és ezért megsemmisített részének értékét. Igaz, nekik sem kell megtéríteniük "a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit", amelyeket az előző változat szerint levontak volna az említett értékből. Az új szöveg már csak a szabálysértési törvényre utal, amely pusztán a nem tárolható dolgok megsemmisítéséről szól, ki- és befizetésről nem - írja a hvg.hu.

Törölték a rendeletből, hogy kötelező megőrizni a következetesen elkövetőnek nevezett hajléktalan személyes tárgyait, így személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket, a hozzá köthető hatósági iratokat. Továbbá azt is, hogy ha a megsemmisítés alaptalanul történt, az ideiglenes tárolásba vételkor megállapított értéket kamattal növelve vissza kell fizetni a hajléktalannak.

Az viszont bekerült, hogy az intézkedőnek "az ingóságok ideiglenes tárolásba vételének folyamatáról" kép- és hangfelvételt kell készítenie, mégpedig úgy, hogy "az alkalmas legyen az ingóságok későbbi, egyedi azonosítására".

Átcsoportosításról is döntöttek

A Magyar Közlönynek ugyanebben a számában egy kormányhatározat is megjelent "a hajléktalan ellátásban 2018. október 15-ét követően jelentkező azonnali feladatok ellátásához szükséges források biztosításáról és a további feladatok meghatározásáról".

Ez előírja 300 millió forint azonnal átcsoportosítását erre a célra: 75 milliót az önkormányzatoknak, a többit a szociális ügyekért is felelős minisztériumnak (Emmi). Külön megnevezik, hogy ebből az összegből "a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által első befogadó helyként működtetett intézmény" is támogatható.

A kormány "egyetért az éjjeli menedékhelyek és a nappali melegedők nyitvatartási idejének 24 órás ellátást biztosító összehangolásával", és most, két nappal az új törvény hatályba lépése előtt szólítja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy "a nem önkormányzati fenntartású intézmények kapcsán jelentkező finanszírozási igényt mérje fel, és a forrásbiztosításra tegyen javaslatot", egyúttal "a hajléktalanok ellátórendszerének 2019. évtől történő működéséhez szükséges fejlesztésekről, jogszabály-módosításokról és a megvalósítás forrásigényeiről készítsen előterjesztést", a belügyminisztert és a pénzügyminisztert pedig arra, hogy a meghosszabbított nyitvatartási idő miatt többlettámogatást jelző önkormányzati fenntartók igényeit az önkormányzatok rendkívüli támogatása terhére elégítsék ki.

Felkészültek

Az állami szervek fokozottan készülnek a téli hajléktalanellátásra, így az Országos Mentőszolgálat is, amely elindítja "gondoskodó csoport" járműveit - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton az MTI szerint. Rétvári Bence szerint arra készülnek, hogy "többletsegítséget" adjanak mindazoknak, akik az utcán élnek.

Fontosnak nevezte, hogy a hajléktalanok bekerüljenek az őket fogadó szállókra, ugyanakkor hozzátette, hogy soha nem voltak ezek a férőhelyek maximálisan kihasználva.

A parlamenti államtitkár szerint a kormány 9 milliárd forintot költ hajléktalanellátásra; 9800 éjszakai szálláshelyet biztosítanak, ami mellé további 1600 többletkapacitás nyitható, illetve 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók. Ezenkívül a kormány döntött egy 300 millió forintos tartalékalapról is, amelyet a többletfeladatok ellátására képeztek. Ebből a forrásból mind állami, mind karitatív szervezetek kapnak támogatást.

Gondoskodó csoport is lesz

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI szerint közölte: három - a mentésből már kivont - autóval nyújtanak segítséget az aktuálisan nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek. A mentők gondoskodó csoport szolgálata abban segít, ha valaki önerejéből nem képes eljutni egy hajléktalanellátóba. Az autókon saját munkatársak dolgoznak, akik a feladatra önként jelentkeztek, munkájukért bérezést kapnak.

Győrfi Pál ugyanakkor hangsúlyozta: tévhit, hogy csak a téli mínuszok okozhatnak kihűlést, már fagypont feletti hőmérsékletnél is fenyegethet a kihűlés veszélye, ha az illető leromlott állapotban van.

A gondoskodó csoport autói folyamatos kapcsolatot tartanak a hajléktalanellátó intézményekkel, és azt remélik, hogy még több rászorulónak tudnak segíteni - mondta Győrfi Pál.