Módosítanák az alkotmánymódosítást is a termőföld védelmében

Alig nyolc érdemi sorból áll a mezőgazdasági földekkel kapcsolatos alkotmánymódosítás, azonban még ehhez is négy - két fideszes és két jobbikos - módosító indítvány érkezett. A közigazgatási tárca egyiket sem támogatja. A törvény tárgyalása a részletes vitával jövő héten folytatódik.
Kiss Melinda, 2012. december 14. péntek, 13:17
Fotó: Napi.hu

Alig nyolc érdemi sorból áll a mezőgazdasági földekkel kapcsolatos alkotmánymódosítás, azonban még ehhez is négy módosító indítvány érkezett. Az első bekezdés, amelyben a természeti erőforrások, a földek, erdők, a vízkészlet és a honi növény- és állatfajok, valamint a biodiverzitás és a kulturális értékeket a nemzet örökségeként jelöli meg és védelmét, fenntartását az állam és minden polgár feladatává teszi, alapvetően mindenki számára elfogadható. A termőföld és az erdők tulajdonjogának és használatának szabályozásával kapcsolatos második bekezdés tartalmával azonban többeknek is problémája van.

A fideszes Túri-Kovács Béla két szó beszúrásával biztosítaná, hogy a földforgalommal és használattal kapcsolatos szabályok ugyan biztosítsák a termőföld fokozott védelmét, azonban egyúttal az is biztosítva legyen, hogy ez ne sértse általában a szintén az alaptörvényben rögzített tulajdonjognak. Ángyán József a mezőgazdasági integrált termelésszervezés kifejezés helyén a családi gazdaságokról és a szövetkezetekről szóló sarkalatos törvényeket látná szívesen. A jobbikos Varga Géza pedig egyrészt kétharmados helyett négyötödös többséghez kötné a kapcsolódó sarkalatos törvényeket, másrészt frakciótársaival együtt betoldana még egy sort, ami biztosítaná, hogy a termőföld kizárólag magyar állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban, illetve magyar állampolgárságú természetes személy tulajdonában lehet.

A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egyik módosító javaslatot sem támogatja.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK