Módosítják a földgázellátási törvényt

Összhangba hozzák a földgázellátásról szóló törvényt az uniós rendeletekkel.
MTI-Eco, 2015. február 13. péntek, 19:38
Fotó: Napi.hu

Összhangba hozza a földgázellátásról szóló törvényt az uniós rendeletekkel az a törvényjavaslat, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Az általános indoklás ismerteti: az Európai Unió 2009-ben elfogadott harmadik energiacsomagja előírta a határokon átnyúló átviteli hálózatokhoz való tényleges, átlátható hozzáférés biztosítására és fenntartására vonatkozó uniós üzemi és kereskedelmi szabályzatok elfogadását.

Az uniós előírásoknak megfelelően egyebek mellett a földgázrendszerek működtetésének egyik alapjául szolgáló, jelenleg július 1-jétől a következő év június 30-áig tartó gázév eltolódik, 2015-től kezdve október 1-jétől a következő év szeptember 30-áig fog tartani.

Új kapacitáslekötési időtartamokkal bővül a rendszer, az éves, a havi és a napi lekötés mellett megjelenik a negyedéves és a napon belüli lekötés.

Elválik a rendszer-összekötési, az államhatárokat keresztező pontokon, illetve a többi betáplálási és kiadási, az államhatáron belüli pontokon történő kapacitáslekötések ideje. A rendszer-összekötési pontokon az éves lekötés minden évben március első hétfőjén - 2015-ben május 11-én -, a többi betáplálási és kiadási ponton minden év augusztus első hétfőjén történik.

A tárolói kapacitások lekötésének napja éves kapacitás esetén március első hétfője, az évesnél rövidebb idejű esetén a földgáztároló engedélyes üzletszabályzatában meghatározott nap.

A szállítóvezeték valamennyi pontján kilowattóra (kWh) alapú elszámolást vezetnek be. A tárolónál szintén kilowattóra lesz a mértékegység, az elosztóvezetéken ugyanakkor marad a megajoule-ban (MJ) történő elszámolás.

Kötelezővé válik az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, 20 köbméter per óra (m3/h) feletti mérővel rendelkező felhasználók gázmérőinek távadóval történő ellátása 2017. január 1-jére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2015.02.14 08:35

"""A szállítóvezeték valamennyi pontján kilowattóra (kWh) alapú elszámolást vezetnek be. A tárolónál szintén kilowattóra lesz a mértékegység,
az elosztóvezetéken ugyanakkor marad a megajoule-ban (MJ) történő elszámolás."""

Megoldották...A fogyasztók többségének fogalma sem lesz arról ,mit ,mennyiért vesz !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html