Módosítják az atomtörvényt

A hatóság a jövőben nem az engedélyezésre, hanem az ellenőrzésre helyezheti a hangsúlyt, ha a parlament elfogadja az atomenergia törvény módosításáról pénteken az Országgyűlésnek benyújtott javaslatot.
MTI-Eco, 2011. május 20. péntek, 15:47
Fotó:

A parlament honlapján olvasható javaslat a módosítást más törvényekkel való összehangolással és azzal indokolja, hogy a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból a radioaktívhulladék-tárolók, és a kiégett üzemanyag átmeneti és végleges tároló üzemeltetőjének nyújtható támogatás felhasználására az Állami Számvevőszék szerint pontosabb szabályozás szükséges.

A nukleáris létesítményekkel kapcsolatos átalakítási szabályok a javaslat szerint rugalmasabbá teszik a hatósági felügyelet tevékenységét, amiben az engedélyezés helyett az ellenőrzésre kerül a hangsúly. A nukleáris létesítmények nagyobb döntési szabadságot kapnak, ami nagyobb felelősséggel is jár.

A szabályozás ugyanakkor megőrzi mindazokat az elemeket, amelyek a nukleáris biztonság szintjének megtartásához szükségesek - hangsúlyozza a törvénymódosító javaslat indoklása. A javaslatban szereplő szabályozást a nukleáris biztonsági szabályzatokat tartalmazó új kormányrendelet egészíti majd ki.

A tervezett szabályozás egyszerűsíti az átalakítások engedélyezését azzal, hogy a többlépcsős eljárás helyett egyetlen engedélyezési eljárás lesz, és csak azoknak az átalakítási tevékenységeknek engedélyezését írja elő, amelyek a működő üzembe való beavatkozást igényelnek. Minden olyan korábban engedélyköteles munka, amely elvégezhető a működő üzem érintése nélkül a továbbiakban nem lenne engedélyköteles.

Az indoklás hangsúlyozza, hogy a törvénymódosítási javaslat csak a meglévő nukleáris létesítmények életciklusára vonatkozna, az új atomerőmű, illetve blokkok létesítésére nem.

A módosító javaslat rögzíti azt is, hogy a nukleáris biztonság területén megkívánt kiemelt szintű szakmai tudás előzetes értékelését független, szakmai testület, a Magyar Mérnöki Kamara végzi. A kamara erre a feladatra létrehozza az energetikai tagozaton belül az atomenergetikai szakosztályt, amely az atomenergetikában érintett szakértői rendszert működteti. A szakértőkkel szemben támasztott követelmények azt a célt szolgálják, hogy az nukleáris engedélyes olyan szakvéleményeket nyújthasson be, amelyek érdemben segítik az atomenergia-felügyeleti szervet a döntéshozatal során.

HOZZÁSZÓLÁSOK