Módosul az építőipari kollektív szerződés

Ma írja alá az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (ÉFÉDOSZ) az építőipari ágazati kollektív szerződést, benne az ágazati bértarifa-megállapodással.
Szepesi Anita, 2013. február 27. szerda, 17:42
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az új dokumentum a nemzetgazdasági miniszter kiterjesztő határozata után 30 nappal lép életbe. Az utoljára 2009-ben módosított és kiterjesztett kollektív szerződést most az új Munka törvénykönyvéhez, a bértarifa-megállapodást a megemelt minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz igazították.

Az ÉVOSZ által szorgalmazott kötelező rezsióradíj számítási alapja is az ágazati megállapodásban szereplő szakmunkásbér. A szövetség szerint a kollektív szerződés közvetlenül szoríthatja vissza a lánctartozásokat, amelyek mértékét 2013 elején 400 milliárd forintra becsülték, az összegnek várhatóan a felét sem fizetik ki a cégek. A lánctartozás magas szintje pedig − a visszaszorítására eddig tett intézkedések ellenére is − folyamatosan újratermelődik − állapítja meg elemzésében az ÉVOSZ. A recesszió hatására az elmúlt hat évben az építőipari vállalkozások működése egyre instabilabb, sok a megszűnő, tönkremenő cég, az ágazat 80 ezer foglalkoztatottól vált meg: az év elején mintegy 80 ezer építőipari cég mintegy 100 ezer főt foglalkoztatott.

Bértarifa-megállapodás
Havi minimális alapbér (forint)
középvezető250 000
középvezető-helyettes210 000
termelésirányító felsőfokú végz.170 000
termelésirányító középfokú végz.150 000
termelésirányító 3.130 000
munkatárs középfokú végz.114 000
szakmunkás114 000
segédmunkás98 000
Forrás: Forrás: ÉVOSZ

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lacilacilaci, 2013.02.28 06:57

Építőipari vállalkozók! nem kell betojni!Inkább tanulmányozzák az mti alábbi cikkét
Több száz milliárdos kárt okozhat (a kínai feketézés már 25 éve ?)
Az adóhatóság tapasztalatai szerint az áru sokszor eleve csalással kerül az országba, olyan cégeken keresztül, amelyek nem fizetik be az ÁFÁT az áru után, és a VÁMOT sem MÁR 25 ÉVE! Az adásvétel azonnali és készpénzes. A kizárólag erre a célra létrejött társaságokat ÚJABBAN akár havi, kétheti rotációban alapítják kínai állampolgárok, vagyis mire a hatóság utolérné őket, a következő fuvar már egy új, vegytiszta cégen át érkezik meg. Jellemzően az ügyletek résztvevői egy családból, ismerősi körből állnak, általában 50-100 fős csoportot alkotva.


Takarodj Magyar ??
Privatizáció? Ok! Külföldinek? Nem ok! Mid van még? Házad? Adjad a rezsin keresztül! Hasonló elértéktelenítéssel vitték a gyárainkat is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html