Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ÁSZ azt javasolja, hogy az adósság mutatók kiszámításának módszertanai legyenek nyilvánosak, szakmai megfelelőségüket, nemzetközi harmonizációjukat intézményesen biztosítsák - ismertette Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója, felügyeleti vezető az ÁSZ "Országkockázatok-, hosszú távú államháztartási kockázatok" című konferenciáján.

Míg az alaptörvény a GDP-arányos államadósság csökkentésének kötelezettségét tartalmazza, a konkrét, képletszerű, számszerűsíthető szabályokat a Stabilitási törvény állapítja meg - emlékeztetett. Hozzátette: az ÁSZ ugyanakkor az adósságszabály teljesülésének ellenőrzése és a Költségvetési Tanács (KT) részére készülő elemzések során számos gyakorlati problémával szembesült, illetve javaslatokat tett a korrekciókra.

Az Állami Számvevőszék azt is javasolja, hogy a jelenleg érvényes adósságképlet helyett a nominális adósság összegének növekedését legfeljebb az árindex tervezett változásának megfelelő mértékben engedélyező szabály lépjen hatályba.

Emellett az adósságmutatót középtávra, éves célokként meghatározva is rögzítsék a költségvetési törvényben, a jogszabályok pedig tartalmazzák teljes körűen az adósságszabály érvényesülésében kivételt képező tényállások tartalmi és eljárási szabályait - fűzte hozzá.

"Az adósságszabály érvényesülésének év közbeni biztosítása érdekében jogszabály rögzítse, hogy törvényben meghatározott határidőn belül a kormány féléves tájékoztatást ad, továbbá érdemben válaszol a KT nyilvános véleménynyilvánítására, illetve intézkedéseket tesz a KT javaslatára" - emelte ki Pulay Gyula.