Módszerváltást és nyilvánosságot javasol a Számvevőszék

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt javasolja, hogy az államadósság számítása az uniós módszertan alapján történjen, a nominális adósság összege legfeljebb a tervezett inflációval nőhessen, és az adósságmutatót középtávra, éves célként meghatározva is rögzítsék a költségvetési törvényben.
MTI-Eco, 2013. október 9. szerda, 19:49
Fotó: Napi.hu

Az ÁSZ azt javasolja, hogy az adósság mutatók kiszámításának módszertanai legyenek nyilvánosak, szakmai megfelelőségüket, nemzetközi harmonizációjukat intézményesen biztosítsák - ismertette Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója, felügyeleti vezető az ÁSZ "Országkockázatok-, hosszú távú államháztartási kockázatok" című konferenciáján.

Míg az alaptörvény a GDP-arányos államadósság csökkentésének kötelezettségét tartalmazza, a konkrét, képletszerű, számszerűsíthető szabályokat a Stabilitási törvény állapítja meg - emlékeztetett. Hozzátette: az ÁSZ ugyanakkor az adósságszabály teljesülésének ellenőrzése és a Költségvetési Tanács (KT) részére készülő elemzések során számos gyakorlati problémával szembesült, illetve javaslatokat tett a korrekciókra.

Az Állami Számvevőszék azt is javasolja, hogy a jelenleg érvényes adósságképlet helyett a nominális adósság összegének növekedését legfeljebb az árindex tervezett változásának megfelelő mértékben engedélyező szabály lépjen hatályba.

Emellett az adósságmutatót középtávra, éves célokként meghatározva is rögzítsék a költségvetési törvényben, a jogszabályok pedig tartalmazzák teljes körűen az adósságszabály érvényesülésében kivételt képező tényállások tartalmi és eljárási szabályait - fűzte hozzá.

"Az adósságszabály érvényesülésének év közbeni biztosítása érdekében jogszabály rögzítse, hogy törvényben meghatározott határidőn belül a kormány féléves tájékoztatást ad, továbbá érdemben válaszol a KT nyilvános véleménynyilvánítására, illetve intézkedéseket tesz a KT javaslatára" - emelte ki Pulay Gyula.

HOZZÁSZÓLÁSOK