Egészségügyi törvény: ez lenne a kormány ajánlata a módosításhoz

Megkapta az egészségügyi törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezetét a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelyből egyebek mellett kiderül, a másodállás vállalását csak 2023-tól kötnék engedélyhez. Az orvosi kamara szerint azonban még mindig vannak vitatott pontok.
Szabó Zsuzsanna, 2020. november 21. szombat, 08:22
Fotó: Napi.hu

Megkapta az egészségügyi törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tervezetét a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A kamara pénteki közleményéből kiderült, amiről két napja a Független Egészségügyi Szakszervezet is már írt, vagyis, hogy

  • összesen 100 munkanapban maximalizálhatják az egészségügyi dolgozók kivezényelhetőségét,
  • és az összeférhetetlenségi szabályokat is csak 2023-tól vezetnék be.

A héten kétszer is egyeztettek a tervezetről: kedden Pintér Sándor belügyminiszternél, ahová a pártokat és a MOK-ot is meghívták, szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) az érdekképviseleti szervezetek voltak jelen. Az első megbeszélésen Kincses Gyula elnök képviselte a MOK-ot, a másodikon Álmos Péter alelnök.

A MOK szerint a tervezetnek továbbra is vannak vitatott pontjai - írja a Telex.hu. Az átvezényelhetőséggel kapcsolatban a tervezet a 100 napot tartalmazza, az viszont nem egyértelmű, hogy ez csak válsághelyzetre lenne így. A Telex szerint a megbeszélésen Kincses felvetette, hogy legyen a kirendelhetőség maximuma is a munka törvénykönyvének megfelelően 44 nap. Pintér Sándor - a közlemény szerint - ennek megfontolására komoly hajlandóságot mutatott.

A javaslatban szereplő összeférhetetlenségi szabályok apalján 2023-ig nem kell engedélyt kérni másodállás vállalásához. Bizonyos szakmák eleve kapnának kivételt. A törvény a nőgyógyászokat is nevesítette, annak ellenére, hogy a kamarának kifogásai vannak ez ellen, mivel a MOK szerint ez az engedmény kiskaput nyit a hálapénznek. A kormány viszont "népesedéspolitikai-családvédelmi okokból" nem enged.

Az Országgyűlés 2020. október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely sok orvos tiltakozását váltotta ki. A kamara azt javasolta, hogy a béremelés kivételével a törvény január elsejei hatályba léptetését halasszák el, mert az jelen formájában súlyos ellátási és biztonsági problémákat okozhat az egészségügyi ellátásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.11.21 22:09

Ez most az a törvény amikor úgy egyeztettek az érintettekkel, hogy közben nem is egyeztettek.
(vagy ez is olyan volt?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.21 10:54

"Egészségügyi törvény: ez lenne a kormány ajánlata"
A kormány ajánlata az legyen, hogy lemond.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html