Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bánkúton a hétfő reggeli mérések alapján 24 óra alatt 173 milliméter zúdult le. Vasárnap délután a hegyvidéken kialakult heves zivatarban is hullhatott néhol 50 milliméternél nagyobb csapadék, majd az éjszakai, órákon át tartó felhőszakadásból 100 milliméternél is több eső esett a Bükk egyes részein.

Ekkora vízmennyiség még a Bükkben is átlagosan két nyári hónap alatt esik le, az Alföldön ez három havi átlagos csapadékmennyiségnek felel meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisának jelenlegi állapota alapján 1901 óta Magyarországon ez a 8. legnagyobb napi csapadékösszeg. Az abszolút rekorder Gyömrő, ahol 1963. szeptember 8-án 202,7 milliméter hullott - írja az OMSZ.

Az automata csapadékmérő állomások is rögzítették a rendkívüli, 24 óra alatt lehullott csapadékmennyiséget. Június 10-én a Szentlélek csapadékmérő 92,1 milliméter esőt regisztrált. Az eddigi napi rekordot 89,2 millimétert Nagytőke településen mérték 1970-ben. (A klímaváltozás miatt csökken a rizs tápanyagtartalma.)

Magyarország általában tíz-húszévente fordul elő ilyen mennyiségű csapadékhullás. A világon főleg a trópusi monszun éghajlatú területeken jelentkezik  a nyári félévben, a fülledt, meleg óceánparti vidékeken és a Himalája déli lejtőin.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.