Ez lehetett az oka a felminősítés elmaradásának

Nem lehetett arra számítani, hogy a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő felminősíti Magyarország államadós-besorolását - mondta Németh Dávid, a K&H Bank közgazdásza szombat reggel az M1 csatornán.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 4. szombat, 10:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást sem a "Baa3" szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint nem lehet megindokolni, miért nem minősítette fel Magyarországot a Moody's.

Németh Dávid szerint viszont nem lehetett arra számítani, hogy felminősíti a Moody's Magyarországot, mert továbbra sem kaptak kedvező adatokat a korábban megállapított kockázatokkal kapcsolatban.

A tavaly őszi felülvizsgálatkor a Moody's közölte ugyanis, hogy az európai autóipar lassulása, és a magyar gazdaság függősége miatt előállhat olyan helyzet, amely visszafogja a növekedést. Ugyanakkor nagyon "feszes" a magyar munkaerőpiac, s nem igazán vannak tartalékai, ráadásul az európai uniós forrásokat 2019 végére, 2020 elejére elkölti az ország, ami szintén a növekedést lassíthatja.

Az a valószínű, hogy ezekkel a megállapításokkal kapcsolatban a Moody's továbbra sem kapott pozitív adatokat, így nem vizsgálták most az államadós-besorolást - mondta a K&H Bank közgazdásza.

HOZZÁSZÓLÁSOK