Moody's: jól állna nekünk a Költségvetési Hivatal

A kormány véget szeretne vetni a 2001 óta tartó túlköltekezésnek, és ehhez az alkotmányt is módosító kétharmados törvényjavaslattal állt elő. A Moody's szerint jól állna az országnak a felelőtlen gazdaságpolitikára vonatkozó alkotmányos tilalom.
NAPI Online, 2007. december 14. péntek, 12:50
Fotó:

A Gyurcsány-kormány célkitűzése, hogy befoltozza a büdzsén tátongó lyukakat, csökkentve ezzel az Európai Unió legnagyobb költségvetési hiányát a gazdasági tervezés és megvalósítás szabályozásának alkotmányban történő rögzítésével mindenképpen jót tenne a magyar gazdaságpolitikának - áll a Moody's elemzésében.

Az alkotmánymódosítással elkerülhető lenne a választási időszakot rendre megelőző kampányszerű túlköltekezés, a jövőbeli hitelek korlátozása és a költségvetési egyenleg célszámainak rögzítése pedig növelné a mindenkori kormányok felelősségét a büdzsé összeállításában. A Moody's szerint a Törvényhozási Költségvetési Hivatal felállítása hosszú távon is biztosítaná a gazdaság stabilitását egy olyan országban, ahol a politikusok híresek a felelőtlen túlköltekezésről.


A tervek szerint 2011-től életbe lépő kétharmados törvény elfogadása a hitelminősítő intézmény szerint mindkét politikai pártnak az előnyére válna, bár annak makrogazdasági következményei eddig nem világosak, sőt, a tényleges haszna is csak a 2010-es választások után realizálódhat. Az alkotmánymódosítás lehetővé tenné a jelenleg nagy ellenállást kiváltó reformok keresztülvitelét, és segítené a kormányt a közszféra karcsúsítására, az egészségügy és az oktatás átalakítására vonatkozó elképzeléseinek megvalósításában.


A Moody's szerint azzal, hogy Gyurcsány Ferenc a felelőtlen gazdaságpolitika tilalmát alkotmányban rögzítené, azt ismerte el: nem lehet abban bízni, hogy bármely politikai erő felelős költségvetési politikát folytasson. A Fideszt sem hagyja ki a komoly bírálatok sorából: a nagyobbik ellenzéki erőt "Magyarország populista pártjának" nevezi, amely az elemzés szerint "látszólag jobbközép, üzletbarát párt ... és amely a választások előtt rendre életszínvonal-ígéretekkel emeli a tétet, ami példa követésére készteti a szocialista pártot" - tolmácsolja az elemzést az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK