Magyarország "Ba1" szintű - nem befektetési ajánlású - államkötvény-osztályzata és az arra érvényes negatív kilátás a magyar gazdaság korlátozott középtávú növekedési lehetőségeit tükrözi - áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban ismertetett éves országjelentésében. A Moody's szerint ugyanakkor ezt olyan hitelképességi erősségek ellensúlyozzák, mint a magyar gazdaságban felhalmozódott vagyonérték, Magyarország európai pénzügyi és gazdasági integrációja, valamint a túlnyomórészt külföldi tulajdonú bankrendszer, amely korlátozza a magyar kormányra háruló esetleges jövőbeni jótállási kötelezettségek kockázatát.

Népesedési gondok

A cég szerint hitelminősítési szempontból az első számú kihívás a magyar gazdaság korlátozott középtávú növekedési potenciálja. E potenciált olyan strukturális tényezők terhelik, mint a gyenge demográfiai mutatók, a térségi összehasonlításban alacsony foglalkoztatási ráta, és a rossz beruházási klíma.

A bruttó állóeszköz-beruházások rátája csak mostanában fordult pozitív tartományba, miután 17 egymást követő negyedévben zsugorodott. Ez részben a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai környezet kedvezőtlen hatását tükrözi - áll a Moody's péntek esti londoni elemzésében.

A cég hitelminősítői szempontból a gyengeségek közé sorolja a bankszektorban folyó, hitelforrás-szűkítő hatású mérlegalkalmazkodási folyamatot és a bankok alacsony nyereségességét is, mivel a Moody's szerint ezek a tényezők sem használnak a gazdasági növekedésnek.

A hitelminősítő a magyar gazdaság előtt álló kihívások között említi a magas államadósság-rátát, amely a cég 2013-ra szóló becslése szerint a hazai össztermék (GDP) 80 százalékán lesz. Ez az adósságráta meghaladja a Moody's által a Magyarországéhoz hasonló államkötvény-besorolással nyilvántartott szuverén adósok államadósság-rátáját - hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.

A ház szerint jóllehet a magyar államadósság-ráta stabilizálódott, a következő néhány évre valószínűsíthető pályája azonban bizonytalan, mivel a magyar gazdaság alacsony növekedéssel jellemzett, elhúzódó időszakban jár. Mindemellett a gazdaság jelentős refinanszírozási igénye és a külső adósság magas aránya - a devizaadósság és a nem rezidens befektetők kezén lévő hazai adósság egyaránt - kiteszi a gazdaságot a befektetői hangulat változásainak - áll a Moody's elemzésében.

Lefelé ható nyomás

A hitelminősítő jelezte, hogy lefelé ható nyomást gyakorolhat a magyar államkötvény-besorolásra, ha gyengülne a magyar gazdaságpolitikai döntéshozók elkötelezettsége a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása iránt, és/vagy ha olyan intézkedések születnek, amelyek a Moody's által jelenleg vártnál rosszabb növekedési pályát eredményeznek. Emellett olyan esetleges gazdaságpolitikai döntések is lefelé ható nyomásnak tehetik ki a magyar államadós-osztályzatot, amelyek negatívan érintik a bankszektort - hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.

A Moody's közölte ugyanakkor, hogy fontolóra venné a besorolás kilátásának stabilizálását, ha a magyar gazdaságban ismét robusztus növekedés kezdődne, amely tartósan lefelé haladó pályára állítaná az államadósság-rátát.

Más nagy londoni házak az utóbbi időszakban derűlátóbb előrejelzéseket adnak a magyar gazdaság növekedési kilátásairól. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai éppen pénteken ismertették jelentősen javított új prognózisukat, amelyben közölték: felülvizsgált adatkövető számítási modelljük az idei harmadik negyedévre 2,7 százalékos, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített negyedévi összevetésű GDP-növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban a ház által eddig várt, ugyanígy kalkulált 1,5 százalékos negyedéves bővülés helyett. A JP Morgan londoni elemzői az idei év egészére az eddigi 0,5 százalék helyett 0,6 százalékos gazdasági növekedést jósolnak Magyarországon, 2014-re szóló GDP-növekedési előrejelzésüket pedig 1,8 százalékról 2 százalékra emelték.