Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági Operatív Törzzsel tartott konzultációját követően Facebook-videóbak ismertette a hitelmoratóriummal kapcsolatban tett javaslatokat, amelyet - mint mondta - a kormány el is fog fogadni.

Orbán a hitelmoratóriummal kapcsolatban megjegyezte, hogy a hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget, ami azt jelenti, hogy decemberig összesen mintegy 2000 milliárd forintnyi hiteltörlesztéstől mentesítette őket.

A mai ülésen született döntések értelmében a kormány meghosszabbítja a háztartások számára nyújtott hitelmoratóriumot néhány társadalmi csoport esetében további hat hóapig: vagyis meghosszabbítják a gyermeket nevelő családoknál (akárhány gyereket is nevelnek), a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkozottak számára a moratórium lehetőségét - jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint nekik nem kell felkeresniük a bankot, csak ha a moratórium lehetősége ellenére fizetni szeretnének.

A vállalkozások esetében ha a moratóriumot meg akarják hosszabbítani, akkor azt be kell jelenteniük, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a moratórium lehetőségét - mondta a miniszterelnök.

A Gazdasági Operatív Törzs azt is javasolta, hogy a járvány előtt felvett háztartási és vállalkozási hitelek mindegyike esetében hat hónapra rendeljenek el felmondási tilalmat - tette hozzá a miniszterelnök.